HAOS U ZATVORIMA: Za čuvare zaposlite ljude stranog porekla!
Foto: Kurir

Ministar pravde traži

HAOS U ZATVORIMA: Za čuvare zaposlite ljude stranog porekla!

Austrija -
Jednom zatvoreniku čuvari su mesecima uskraćivali ličnu higijenu, a kada su ga pronašli više je ličio na mumiju nego na čoveka, kaže ministar Volfgang Brandšteter

BEČ - Odsluženje kazne u austrijskim zatvorima poslednjih godina postalo je sve teže i za zatvorenike i za čuvare. Neretko dolazi do tuča i teških povreda, a poslednji slučaj iz zatvora Štajn kada je mladi zatvorenik izvršio samoubistvo zbog seksualnog zlostavljanja, prelio je čašu.

Republički ministar pravde, Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter, ÖVP) priznao je u nedelju u emisiji “Pressestunde” na austrijskoj nacionalnoj televiziji ORF da odsluženje kazne poslednjih godina ne funkcioniše na pravi način i najavio reforme.

Brandšteter je naveo da se previše mladih delikvenata nalazi u istražnim zatvorima i da bi veliki broj psihički nestabilnih zatvorenika, koji kaznu služe u “normalinim zatvorima”, trebalo da bude upućeno u neku psihijatrijsku ustanovu.

“Da bi uštedeli novac, rizikujemo zaoštravanje situacije, a to se ne sme dogoditi”, kaže Brandšteter.

Brandšteter je najavio dalje procese protiv četvorice čuvara iz Štajna zbog zapostavljanja jednog zatvorenika (74), kome su mesecima uskraćivali ličnu higijenu, te je muškarac, kada je pronađen, više, kako je rekao, ličio na mumiju nego na čoveka.

Drugi problem sa kojim se Austrija susreće je manjak personala. Slobodarska partija smatra da austrijskim zatvorima nedostaje 300 čuvara, a prema nekim kalkulacijama, fali još oko 200 radnika.

Brandšteter je najavio otvaranje novih radnih mesta za zatvorske čuvare i to migrantskog porekla.O tome je već razgovarao sa ministrom za integracije Sebastijanom Kurcom (Sebastian Kurz, ÖVP).

Brandšteter želi da stvori sistem po ugledu na Švedsku, gde u zatvoru sa 200 zatvorenika, rade čuvari koji znaju 30 jezika.

Ministar Volfgang Brandšteter (Foto: ORF)
Ministar Volfgang Brandšteter (Foto: ORF)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track