Ovo je auto u kojem je ubijen Ferdinand!

Od Vidovdana biće izložen u Beču

Ovo je auto u kojem je ubijen Ferdinand!

Austrija -
Krvava prestolonaslednikova unforma takođe će ponovo biti izložena, kao i kanabe na kojem je konstatovana njegova smrt i deo oružja oduzetog pripadnicima Mlade Bosne

BEČ - Tačno na stogodišnjicu Sarajevskog atentata, 28. juna ove godine, u bečkom Vojnoistorijskom muzeju otvara se sala sa eksponatima iz Prvog Svetskog rata.

Najvažnije mesto imaće automobil u kojem su na Vidovdan 1914. ubijeni prestolonaslednik Franjo Ferdinand i njegova supruga Sofija.

Reč je o kabrioletu "Graf & Stift", koji je imao 34 konjske snage i pripadao grofu Harahu. Grof je auto dao na raspolaganje štabu tokom vojnih vežbi u Bosni.

Prilikom zastanka na jednoj raskrsnici u Sarajevu, Gavrilo Princip ispalio je dva metka prema automobilu. Jednim je u vratnu arteriju pogodio nadvojvodu Franju Ferdinanda, a drugim u stomak njegovu suprugu Sofiju. Drugi metak, kojim je Gavrilo ubio Sofiju, prošao je kroz karoseriju. Rupa i oštećena boja karoserije jasno se vide.

Krvava prestolonaslednikova unforma takođe će ponovo biti izložena, zatim kanabe na kojem je konstatovana njegova smrt, kao i deo oružja oduzetog pripadnicima Mlade Bosne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track