ERDOGAN U BEČU: Turska je šansa koju EU ne sme da propusti!

Konstruktivan

ERDOGAN U BEČU: Turska je šansa koju EU ne sme da propusti!

Austrija -
Turci u Evropi su unuci sultana Sulejmana Veličanstvenog i došli su u Evropu da osvoje srca Bečlija. Zato niko ne mora da ih se boji, poručio je turski premijer u govoru pred sunarodnicima u Beču

BEČ - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan danas je u Beču, na proslavi jednog lokalnog turskog udruženja, ukazao na privrednu i političku snagu svoje zemlje, ocenivši da je Turska šansa koju Evropa ne sme propustiti.

"Imam pozdrave 77 miliona građana Turske. Kao narod smo uvek bili ponosni na vas, jer kada je vama bilo dobro dobro je bilo i nama. Kada ste bili tužni, bili smo i mi", rekao je Erdogan u govoru pred oko 7.000 pripadnika turske dijaspore u dvorani i oko 10.000 ispred nje.

Erdogan je podvukao da su Turci u Evropi unuci sultana Sulejmana Veličanstvenog, dodajući da su došli u Evropu da osvoje srca Bečlija i da niko ne mora da ih se boji.

Za Evropu je Turska jedna važna alternativa, izlaz i jedini prolaz ka istoku, podvukao je on.

Turski premijer se osvrnuo i na privredni razvoj Turske, ukazujući na smanjenje zaduženosti i inflacije, pa sve do izgradnje ifranstrukture i planiranih velikih projekata u Istanbulu.

"Ranije se čekalo na čokoladu iz Evrope, a danas u Turskoj ima više svega onoga što postoji u Evropi", naglasio je on, dodajući da je Turska počela čak da proizvodi i helikoptere.

Erdogan se osvrnuo i na druge stranke u Turskoj, posebno raniju vladu, koja je, kako je naglasio, diskriminisala žene koje su nosile marame i osobe koje su se posvetile islamskoj veri.

Turska je u istoriji, prema njegovim rečima, uvek bila usmerena ka zapadu, poručivši EU da Evropa ne prestaje tamo gde se Dunav uliva u Crno more, već počinje gde Tigris ima svoj izvor.

Erdogan je dodao da se Turska ne meša u unutrašnju politiku drugih zemalja, izuzev ako raste rasizam i islamofobija, kada štiti prava svojih građana. Istovremeno je poručio da opredeljenje ka zapadu ne znači i prekidanje veza sa braćom na istoku. On je dijaspori u Austriji poručio da treba da se integriše u društvo, ali ne i asimiluje.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) kritikovao je posetu Erdogana, ukazujući da ne poštuje zemlju domaćina i podriva proces integracije. Dok je Erdogan držao goovor u dvorani, više hiljada njegovih protivnika protestovalo je ulicama Beča i na kratko se sukobilo sa policijom, ali do većih incidenata nije došlo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track