AUSTRIJA ZADUŽENA DO GUŠE: Dug do kraja godine premašuje 80 odsto BDP!
Foto: Reuters

Ekonomija

AUSTRIJA ZADUŽENA DO GUŠE: Dug do kraja godine premašuje 80 odsto BDP!

Austrija -
Već sada Austrija mora samo za kamate državnog duga da plaća devet milijardi evra godišnje! Sve to, zapravo, plaćaju poreski obveznici

BEČ - Austrija će u 2015. godinu ući sa dugovima koji će dostići 81,5 odsto aktuelnog BDP­!

Generalno, smatra se da je dug jedne države postao kritičan ako je nadmašio 80 odsto ukupne vrednosti njene jednogodišnje proizvodnje. Tad, obično, kamate postaju neizdržive. Već sada, iako su kamate na kredite na istorijskom minimumu, Austrija mora samo za kamate državnog duga da plaća devet milijardi evra godišnje! Sve to zapravo plaća narod, poreski obveznici.

Austriji će se prekoračenje granice duga od 80 odsto BDP­ dogoditi iz tri razloga, objašnjavaju ekonomisti. Prvi razlog je nagomilani dug, koji je početkom ove decenije već iznosio više od 70 odsto BDP­. Drugo, Austrija je preuzela dvadesetak milijardi evra obaveza banke Hipo (Hypo Alpe­Adria), od kojih će veliki deo morati i da plati, i, kao treće, dugovi infrastrukture Austrijskih saveznih železnica (ÖBB) moraće ubuduće, po propisima EU, da se i formalno iskazuju u državnom budžetu, jer ih država i plaća. Do sada se dug vodio na ÖBB.

Doris Bures, austrijska savezna ministrica za infrastrukturu, dobila je odobrenje od parlamenta da ÖBB do 2019. godine uzme kredita za još 13,2 milijarde evra. Ovaj novac je neophodan, jer ÖBB ima više velikih projekata u izgradnji: tunele Koralm, Semering i Brenner, rekonstrukciju glavnih železničkih pravaca od Beča prema zapadu države, izgradnju ogromne železničke stanice u Beču.

Formalno, ÖBB uzima infrastrukturne kredite, koje zatim otplaćuje Republika Austrija. Do 2019. će se dugovi za infrastrukturu ÖBB­ povećati sa sadašnjih 20 na 27 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track