AKO VAM JE ŽIVOT MIO: Držite volan a ne telefon!

Austrija pokrenula kampanju za sigurniju vožnju

AKO VAM JE ŽIVOT MIO: Držite volan a ne telefon!

Austrija -
Skoro svaka treća saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom dogodila se jer vozač nije bio skoncentrisan na vožnju, rekla je Doris Bures, austrijska minisarka za infrastrukturu

BEČ - Na austrijskim autoputevima od početka godine poginula je 21 osoba, a najčešći uzrok nesreća je nepažnja.

„Skoro svaka treća saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom dogodila se jer vozač nije bio skoncentrisan na vožnju, nego mu je nešto odvuklo pažnju za vreme vožnje“, rekla je Doris Bures, austrijska minisarka za infrastrukturu.

Vozači najčešće stradaju dok programiraju navigacione uređaje, traže ili menjaju CD-­ove, telefoniraju i ukucavaju ili čitaju SMS-ove i imejlove, uzimaju hranu, pića, pale cigarete.

U saradnji sa austrijskim javnim preduzećem za izgradnju puteva (ASFINAG), Buresova je promovisala nacionalnu kampanju za bezbedniju vožnju i sigurnost u saobraćaju pod nazivom „Držite volan, ne mobilni telefon“ (Handy weg vomSteuer“).

Prometer je Aleksander Vurc (Alexander Wurz), nekadašnji pilot Formule 1 i dvostruki pobednik poznate 24-oročasovne trke u Lemanu (Le Mans).

„Koncentracija na vožnju automobila i skretanje pažnje sa upravljanja vozilom jednostavno ne idu jedno s drugim“, poručio je Vurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track