SKANDALOZNO: Pozivaju na linč austrijske ministarke!

Austrijska himna podelila javnost

SKANDALOZNO: Pozivaju na linč austrijske ministarke!

Austrija -
Gabriela Hajiniš-Hosek, ministarka za obrazovanje i ženska pitanja, našla se na udaru javnosti jer je ragovala na pogrešno izvođenje himne na jednoj manifestaciji

BEČ - Gabriele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ), austrijska ministarka za obrazovanje i ženska pitanja, zbog objavljene fotografije na Fejsbuku izazvala talas negativnih komentara. Nekolicina je čak uputila čak i pretnje smrću.

Ona je naime reagovala posle otvaranja nedavno održane trke formule 1 za veliku nagradu Austrije, na kojem je pevač narodne muzike Andreas Gabalirz (Andreas Gabaliers), otpevao stari tekst austrijske himne u kome se spominju samo „sinovi otadžbine“. Hajnšik-Hosekova je na fejsbuk stranici „Državna himna – debata“ objavila svoju fotografiju, na kojoj drži tekst nove himne i kažiprstom pokazuje na deo teksta u kome se osim „sinova otadžbine“ navode i njene „kćeri“.

Odmah su krenule reakcije. Do petka poslepodne fotografija je imala čak 15.000 komentara, od čega je većina imala negativnu konotaciju. Od onih „ zar ona nema drugih briga“, do onih prepunih mržnje, pa čak i javnih pretnji smrću. Jedna korisnica fejsbuka napisala je „da se veštica spali na lomači“, dok se u drugom komentaru izražava žaljenje što „ministarku majka nije abortirala“.

Zbog spornih komentara očekuje se da se u celu ovu priču uključi i bečko državno tužilaštvo. U tom slučaju bi svi korisnici fejsbuka, koji su postavljali neprimerne komentare, mogli biti strogo kažnjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track