VLAST U BEČU POPUŠTA: Turski jezik će ipak biti na maturi!
Foto: Beta

Sve jači pritisci

VLAST U BEČU POPUŠTA: Turski jezik će ipak biti na maturi!

Austrija -
Čak i šef Narodnjačke partije Mihael Špindeleger, koji sredinom juna nije bio oduševljen ovom idejom, sada odjednom podržava ovu inicijativu

BEČ - Posle novog pritiska organizacije “SOS Mitmensch” veliki broj političara austrijske Socijaldemokratske i Narodnjačke partije podržao je uvođenje turskog jezika na maturskom ispitu. Do obrta je došlo pošto je “SOS Mitmensch” u utorak ponovio apel republičkoj ministarki obrazovanja Gabrijeli Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ) da omogući uvođenje turskog jezika kao stranog jezika na maturskom ispitu.

Veliki broj političara iz redova SPÖ i ÖVP otvoreno je podržao ovaj predlog, a sada je Hajniš-Hosek na potezu.

Brigite Jank (Brigitte Jank, ÖVP), partijska portparolka za pitanja obrazovanja i bivša predsednica Bečke privredne komore izjavila je da podržava ovaj predlog, jer znanje stranog jezika i poznavanje kulture ima veliki uticaj na uspeh austrijskih firmi u inostranstvu.

Predlog su podržali i bečki gradski ministar obrazovanja Kristijan Oksonič (Christian Oxonitsch, SPÖ) kao i Doris Humer (Doris Hummer, ÖVP), pokrajinska ministarka obrazovanja Gornje Austrije.

Oni neophodnim smatraju i uvođenje turskog jezika u studijski plan budućih nastavnika, što je i za Petera Kajzera (Peter Kaiser, SPÖ), čelnika Koruške, logičan preduslov za uvođenje turskog kao maturskog predmeta.

Zanimljivo je da je i Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger, ÖVP), šef Narodnjačke partije, koji sredinom juna nije bio oduševljen ovom idejom, sada odjednom podržava i kaže da je spreman na pregovore.

Markus Valner (Markus Wallner, ÖVP), čelnik Forarlberga i dalje je protiv usvajanja ovog predloga. Dosledni svojim stavovima ostali su i predstavnici Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

"Da nije vreme odmora nikoga ne bi interesovala ova fiks ideja“, izjavio je Valter Rozenkranc (Walter Rosenkranz, FPÖ), portparol plavih za pitanja obrazovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja