(FOTO) ALARMANTNO: Sledbenici terorističke ISIS provociraju usred Beča!
Foto: Tviter

U Austrija sve više ratnika povratnika iz Sirije

(FOTO) ALARMANTNO: Sledbenici terorističke ISIS provociraju usred Beča!

Austrija -
Pod korisnbičkim imenom Abu Umar na tviteru objavljene fotografije podrške terorističkoj organizaciji „ISIS“ snimljene na najatraktivnijim lokacijama u Beču

BEČ - Na tviteru su se pojavile fotografije podrške terorističkoj organizaciji „ISIS“ snimljene na najatraktivnijim lokacijama u Beču. Ova militantna grupa Islamska država Irak i Sirija (ISIS) radikalni je ogranak Al-Kaide.

Ove fotke objavljene su pod korisničkim imenom Abu Umar. Na jednoj od fotografija rukom je napisana poruka na engleskom jeziku „Podrška iz Austrije“. Na drugoj piše „Milijarda muslimana za podršku Islamskim državama“. Na njima su iscrtani i islamski ratni simboli.

Fotografije su snimljene na tri svetski poznate bečke lokacije: ispred panoramskog točka na Prateru, na brdu Kalembergu i Dunavskom ostrvu (Donauinsel). Isti korisnik je na tviteru objavio i post u kome piše „Ne postoji Bog osim Alaha, prorok Muhamed, islamska država u Iraku i Velikoj Siriji – ISIS ostaje. Podrška iz Austrije“.

Ovo se dogodilo samo nekoliko dana nakon što su se na internetu pojavile mape prema kojima će za pet godina pola Evrope pripadati „islamskom carstvu“, a samim tim i Austriju.

U izveštaju austrijskih vlastise navodi da je prošle godine zabeležen porast kako desničarskog, tako i levičarskog ekstremizma, a uz to i porast broja osoba koje su se vratile iz rata u Siriji. Oko 100 osoba iz Austrije trenutno se bori u Siriji, a njih 40 se već vratilo sa tih ratišta u Austriju i nalaze se pod stalnom prismotrom Savezne službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT).

BVT upozorava da su se u Austriju vratile 44 osobe, koje su potencijalno opasne, i predstavljaju "značajan bezbednosni rizik po Austriju".

Najveći deo "boraca-povratnika" iz sukoba u Siriji poreklom je iz jugoistočne Evrope, odnosno regiona zapadnog Balkana, navodi se u zakođe izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track