POČELO KAŽNJAVANJE: Posle obuke u sirijskom terorističkom kampu pravo u zatvor!
Foto: Kurir Štampano

Austrija u borbi sa radikalnim islamistima

POČELO KAŽNJAVANJE: Posle obuke u sirijskom terorističkom kampu pravo u zatvor!

Austrija -
Mladić (21) osuđen na 21 mesec zatvora jer je utvrđeno da je boraviomeđu pripadnicima radikalnog islamističkog pokreta »Front Al Nusra« i tamo prošao temeljnu obuku

BEČ - Mladića (21) turskog porekla iz Beča, Bečki pokrajinski sud osudio je na 21 mesec zatvora jer je bio polaznik islamsko-terorističkog kampa u Siriji. Austrija je tako počela da kažnjava svoje državljane koji odlaze na se bore na strani radikalnih islamista.

Optuženi je duže vremena boravio među pripadnicima radikalnog islamističkog pokreta »Front Al Nusra« u blizini sirijsko­turske granice, i tamo prošao temeljnu obuku u rukovanju oružjem, utvrdio je predsednik sudskog veća.

Sudija je u presudi naveo da je kazna preventivna i kao upozorenje drugim državljanima Austrije koje mami ratovanje za islam u tuđini. Takvih je samo u Siriji više od stotinu, a u Austriju se već vratilo oko 50 i mogu biti veliki problem za državu.

Ovaj proces je još jednom dokazao da Austrija ima sve više problema sa vlastitim državljanima koji su ideološki zadojeni radikalnim islamom i spremni da se bore za njega svim sredstvima. Istovremeno je teško dokazivo da je neki austrijski državljanin učestvovao u stranim oružanim formacijama, a za ovaj prestup po zakonu može im biti oduzeto austrijsko državljanstvo.

Policija je u stana optuženog našla više od 130 snimaka sa radikalno­islamističkim sadržajem nakon što su roditelji prijavili njegov nestanak. Roditelji su policiji potvrdili da im je sin prethodno često odlazio u Altun Alem džamiji u bečkoj 2. opštini, koja je poznati salafistički centar.

Branio roditeljima da gledaju televiziju

Optuženi mladić doselio se sa roditeljima iz Turske, kada je imao osam godina. Završio je molerski zanat i smatralo se da je dobro integrisan u austrijsko društvo. Međutim, po rečima brata, u poslednje vreme se promenio i često boravio u džamiji, pustio bradu, počeo da nosi kaftan, a roditeljima branio gledanje televizije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track