KONTRA NEMCIMA: Austrija ne uvodi putarine za strance!

Polemika

KONTRA NEMCIMA: Austrija ne uvodi putarine za strance!

Austrija -
Ministarka saobraćaja Austrije Doris Bures ističe da je putarina samo za strance suprotna zakonodavstvu EU i najavila oštru rekaciju protiv takve diskriminišuće odluke

BEČ - Zvanični Beč neć uvesti putarine za strance i protivi se nameri nemačkih vlasti da zemlje EU naplaćuju putarinu za strance..

"Na svakoj zemlji je da odluči o uvođenju putarine, ali kada se radi o diskriminaciji stranaca onda ne možemo sedeti skršetnih ruku", najavila je ministarka saobraćaja Austrije Doris Bures i istakla da je putarina samo za strance suprotna zakonodavstvu EU. Ona je najavila da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva u delovanju protiv takve diskriminišuće putarine.

U vladajućoj koaliciji, međutim, ne postoji jedinstvo oko ovog pitanja. Naime, šef poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) Rajnhold Lopatka kazao je da nije zabrinut kao drugi, i da želi puno uspeha nemačkoj putarini ako je u saglasnosti sa EU.

Na ovaj neusaglašeni stav reagovao je generalni sekretar većeg koalicionog partnera, Socijaldemokratske partije (SPO) Norbert Daraboš koji je optužio narodnjaka da se suprostavlja opravdanim zahtevima austrijskih vozača.

Bures u svakom slučaju ne odustaje od svog otpora i namerava da uskoro da nalog za proveru saglasnosti planova Nemačke sa evropskim pravom, koji bi potom uputila Evropskoj komisiji.

Holandska koleginica Melani Šulc van Hegen najavila je da će se pridružiti naporima Austrije. Otpor iz Austrije neće biti lak jer nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, u realizaciji svoje sporne putarine za strance, namerava da sprovede u sklopu reforme dva zakona.

Veoma komplikovani sistem treba da omogući da putarinu kroz Nemačku plaćaju samo stranci, i to za korišćenje svih saobraćajnica. Naime, Dobrint je najavio uvođenje takozvane vinjete za naplatu putarine i na drugoj strani smanjenje poreza za vozila, preko kojeg bi nemački vozači bili pošteđeni naplate putarine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track