RAMPA: Udružili se protiv nemačke putarine za strance!
Foto: Reuter

Na inicijativu Austrijanaca

RAMPA: Udružili se protiv nemačke putarine za strance!

Austrija -
Pitanje nije da li su planovi Nemačke formalno u saglasnosti sa evropskim pravilima, već da li su usaglašeni sa evropskim duhom, kažu poslanici u EP

BEČ - Poslanici Holandije i Poljske u Evropskom parlamentu pridružili su se kolegama iz Austrije protiv namere Nemačke da uvede naplatu putarine za strance!

"Jasno je da je politička namera nemačkog plana - diskriminacija. Putarina za strance je tužan korak unazad u evropskoj integraciji", istakli su konzervativni poslanici u Evropskom parlamentu Klaudija Šmit (Austrija), Vim van de Kamp (Holandija) i Elzbieta Lukacijevska (Poljska) u zajedničkoj izjavi.

Poslanici su, takođe, kritikovali što bi putarina morala da se plaća za sve saobraćajnice, a ne samo za autoput, ocenjujući da se radi o "modernom načinu džeparenja", u kojem bi svako počeo da izmišlja poreze za druge.

Oni ističu da postoji opasnost da i druge zemlje takođe uvedu putarinu za "obične" puteve, što bi bila prepreka slobodi putovanja u EU.

"Pitanje nije da li su planovi Nemačke formalno u saglasnosti sa evropskim pravilima, već da li su usaglašeni sa evropskim duhom", kažu poslanici u EP.

"Svi imaju pravo da uvode putarine, ali Nemci i drugi građani EU trebalo bi da imaju isti tretman", poručuju poslanici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track