PREBUKIRANI: Otvaraju nove produžene boravke u Tirolu!
Foto: Thinkstock

TRAŽI SE MESTO VIŠE

PREBUKIRANI: Otvaraju nove produžene boravke u Tirolu!

Austrija -
U proteklih deset godina broj dece koja nakon završetka časova ostaju u produženom boravku petostruko je povećan. Od septembra 41 novi boravak

INZBRUK - U produženom boravku traži se mesto više.

Naime sve više učenika zainteresovano je da vreme posle obavezne nastave provede u produženom boravku. Zbog toga je pokrajina Tirol odlučila je da zainteresovanima izađe u susret.

Naredne školske godine čak 4.350 učenika tirolskih osnovnih škola pohađaće produženi boravak. Planirano je da u septembru bude otvoren 41 novi boravak, tako da će ovu mogućnost nuditi ukupno 167 škola u ovoj pokrajini..

U proteklih deset godina broj dece koja nakon završetka časova ostaju u produženom boravku petostruko je povećan. Još u školskoj 2011/2012 godini bilo ih je 2.124, dok će od septembra čak duplo više učenika duže ostajati u školi, dok njihovi roditelji rade.

Pokrajina Tirol je pre nekoliko godina uvela posebnu odredbu kojom škola može zatražiti dozvolu za otvaranje produženog boravka ukoliko ima minimum sedam zainteresovanih učenika. Na državnom nivou otvaranje boravka moguće je tek ukoliko škola pronađe 14 zainteresovanih učenika.

Statistika pokazuje da čak deset odsto tirolskih učenika popodneva provodi u nekoj vrsti boravka, nebitno da li je reč o školi, produženim vrtićima ili sličnim privatnim centrima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track