Špijun BND  prodavao tajne pod kontrolom ambasade SAD u Beču!
Foto: Thinkstock

Otkrivena nemačka "krtica" koja je radila za CIA

Špijun BND prodavao tajne pod kontrolom ambasade SAD u Beču!

Austrija -
CIA je izabrala Austriju jer je manje rizično "osetljive izvore" voditi iz susedne zemlje. Markus R. (31) je dve godine odavao poverljive informacije

BEČ - Hapšenjem jednog Nemca zaposlenog u obaveštajnoj službi BND, otkriveno je da je bio američki špijun, a da je delovao pod kontrolom američke ambasade u Beču. Ta informacija mogla bi da oteža posao američkim oficirima za saradnju sa stranim, "vrbovanim" operativcima, piše nedeljnik Špigl (Spiegel).

Za Markus R. (31), koji je navodno špijunirao u korist SAD bili zaduženi agenti CIA iz ambasade u Beču. On se sa svojom "vezom" od 2012. godine više puta sastajao u Salcburgu, austrijskom gradu nedaleko od nemačke granice.

"Krtica" BND je u Salcburgu predavao Amerikancima tajne nemačke dokumente, a oni njemu novac. Navodno je bilo ukupno tri sastanka u Austriji, a Markus R. je dobio ukupno 25.000 evra.

CIA je izabrala Austriju iz praktičnih razloga jer je "osetljive izvore" lakše je voditi iz susedne zemlje a na taj način je smanjivan i rizik. Istraživanje nemačkog Saveznog tužilaštva moglo bi međutim, da zakomplikuje situaciju za "oficire za vezu" koji sede u američkom diplomatskom predstavnišvu u Austriji. Ako tužilaštvu pođe za rukom da identifikuje navodne "oficire za vezu", oni, u slučaju krivičnog postupka u Nemačkoj, gube diplomatski status.

Prema informacijama Špigla, 31-godišnji službenik BND-a već je u saslušanjima detaljno opisao dva navodna agenta CIA sa kojima je održavao kontakt u Salcburgu. Tužilaštvo sada pokušava da identifikuje te osobe.

Nemačka je odmah proterala iz zemlje šefa CIA u Nemačkoj, što su Amerikanci osudili i okarakterisali kao "napadom besa«, koji nije čekivan od savezničke Nemačke.

Nudio se i Rusima

Ovaj višegodišnji saradnik CIA otkriven je zahvaljujući nekodiranom mejl koji je poslao sa jedne džimejl adrese. Krajem maja ove godine poslao je poruku ruskom Generalnom konzulatu u Minhenu, sa željom da sarađuju i ponudivši svoje usluge kao liferant.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track