PILIĆARENJE: Narodnjaci bi da sateraju ćurke i kokoške u ćošak!
Foto: VGT

ÖVP razbesneo Udruženje za zaštitu životinja

PILIĆARENJE: Narodnjaci bi da sateraju ćurke i kokoške u ćošak!

Austrija -
Narodnjačke partije Austrije insistira na liberalizaciji propisa o držanju i uzgoju tovnih životinja, iako su i VGT i 91 odsto građana protiv

BEČ - Austrijsko udruženje za zaštitu životinja (Verein gegen Tierfabriken, skr. VGT) razbesneli su ponovljeni zahtevi Narodnjačke partije Austrije (ÖVP) da se liberalizuju propisi o uzgoju životinja za klanje.

VGT ovih dana žestoko kritikuje narodnjačkog poslanika u saveznom parlamentu, Johanesa Šmukenšlagera (Johannes Schmuckenschlager), koji traži da se dozvoli držanje većeg broja peradi i stoke "po metru kvadratnom".

Trenutno su austrijski zakoni znatno stroži od minimalnih standarda EU o uzgoju tovnih životinja. Ukoliko se prihvat zahtevi narodnjaka, to bi značilo da je profit isključivi cilj stočarstva i peradarstva ­ što je nedopustivo smatraju u VGT­.

Ako bi Austrija ispunjavala minimalne zahteve EU, na kvadratni metar peradarnika moglo bi da se sabije 30 odsto više tovnih pilića i čak do 50 odsto više ćurki nego što je trenutno dozvoljeni limit po austrijskim propisima.

Menjao bi propise... Johanes   Šmukenšlager (ÖVP)
Menjao bi propise... Johanes Šmukenšlager (ÖVP)

Zahteve organizacija za zaštitu životinja podržava i javnost, a­ istraživanja javnog menja pokazuju da 91 odsto Austrijanaca smatra da ne bi smeli da se pogoršavaju sadašnji životni uslovi tovnih životinja.

Šmukenšlager međutim izjavljuje da su savezni ministar zdravlja Alojz Šteger ((Alois Stöger) i kancelar Verner Fajman ( (Werner Faymann) „žrtve ucene jedne kriminalne organizacije“.

Međutim, dr. Martin Baluh (Martin Balluch), predsedavajući VGT-­a, odgovara Šmukenšlageru ÖVP da ne poštuje pravnu državu Austriju.

„U Austriji su sudovi utvrdili da javne akcije zaštitnika životinja ne predstavljaju ucenjivanje vlade. Društvo ne može da zanemari stav 91 odsto svojeg stanovništva. ÖVP će se morati sa se navikne na vladavinu demokratije“, upozorava Baluh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track