GERT POLI TVRDI: Austrijska ministarstva puna špijuna!
Foto: MUP Austrija

Obaveštajci i u austrijskom vrhu

GERT POLI TVRDI: Austrijska ministarstva puna špijuna!

Austrija -
Sve počinje jednim razgovorom, da bi se kasnije razmenjivale informacije. Nekada je u sve to umešan i novac, kaže bivši kontraobaveštajac

BEČ - Špijuni su među nama. Špijunaža je deo političkog pejzaža Austrije, kaže Gert Poli (Gert Polli), nekadašnji rukovodilac austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, dobar poznavalac špijunaže u ovom delu sveta.

Poli je ovo izjavio posle afere sa Nemcem Markusom R, američkim špijunom u nemačkoj obaveštajnoj službi BND. Sastanci "krtice“ iz Nemačke sa agentima CIA, za koje se sumnja da su deo diplomatskog tima SAD u Austriji, bili su u Salcburgu. To je osvežilo imidž Austrije kao tradicionalne špijunske ranžirne stanice.

Brojni informatori stranih obaveštajnih službi sede i u austrijskim ministarstvima, tvrdi Poli.

"Naivno je misliti da ključna ministarstva, političari i preduzeća bliska državi nisu u fokusu inostranih obaveštajaca“, objašnjava on i kaže da špijune interesuju nacionalna bezbednost, privreda, politika.

Osoblje ambasada SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske i mnogih drugih država, neretko je i obaveštajno aktivno u Austriji.

"Sve počinje jednim razgovorom, da bi se kasnije razmenjivale informacije. Nekada je u sve to umešan i novac“, objašnjava austrijski ekspert.

Austrija već decenijama ima imidž zemlje u kojoj se državne tajne mogu dobiti besplatno. Mnogi Austrijanci, koji sa poznanicima za koje ne znaju da su ­tajni obaveštajci razgovaraju po bečkim kafanama, zapravo nisu svesni da su registrovani kao informanti neke strane tajne službe.

"Krivično pravo nema efikasne instrumente protiv ovakve prakse“, kaže Poli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja