Useliš se u Austriju i odmah ideš za Pult dobrodošlice!
Foto: Milan Ilić

Austrijski integracioni fond

Useliš se u Austriju i odmah ideš za Pult dobrodošlice!

Austrija -
"Pultovi dobrodošlice“ su prvo mesto na kojem imigranti dobijaju korisne informacije. Nalaze se u Beču, Gracu, Lincu, Salcburgu i Inzbruku

BEČ - Austrijski integracioni fond (ÖIF), koji treba da olakša integraciju stranaca u Austriji, obeležio je prvu godišnjicu od formiranja svojih "Pultova dobrodošlice“ (Welcome Desks). Tim povodom su u ÖIF došli vicekancelar i ministar finansija Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger), kao i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz).

"Pultovi dobrodošlice“ su prvo mesto na kojem imigranti u Austriji dobijaju korisne informacije. Nalaze se u Beču, Gracu, Lincu, Salcburgu i Inzbruku. Informacije se dobijaju na osam jezika, među kojima je i "bosanski­hrvatski­-srpski“.

U prvoj godini “Pultove dobrodošlice“ posetilo je 25.500 ljudi koji su tu dobili informacije, savete i drugu vrstu pomoći. Više od polovine posla odnosi se na pitanja o učenju nemačkog jezika, a slede teme zaposlenja i obrazovanja. U okviru ove ponude održavaju se i različite radionice i drugi informacioni skupovi. Formirana su i mobilna savetovališta za nove imigrante u manjim gradovima različitih austrijskih pokrajina.

Ministar spoljnih poslova Kurc, koji je prethodno bio državni sekretar za integraciju, podsetio je da danas novi imigranti više nisu iz tradicionalnih "gastarbajterskih država“ kao što su bile Turska odnosno bivša Jugoslavija.

"Dve trećine imigranata dolazi nam sad iz država EU, najviše iz Nemačke, Mađarske, Rumunije, Poljske i Slovačke“, kaže Kurc.

Na pitanje Kurira da li je zadovoljan kvalitetom rada "Pultova dobrodošlice“, ministar Kurc je odgovorio da jeste, da se tako novim stanovnicima Austrije najviše pomaže u ključnom pitanju, a to je učenje nemačkog jezika. Po njegovim rečima, važna su i pitanjima iz socijalne, kulturne, sportske sfere života, kao i obrazovanje dece.

Volf ni reč o Jandi

Kurir je Franca Volfa Majera (Franz Wolf- Maier), rukovodioca Austrijskog integracionog fonda (ÖIF), pitao da li ÖIF vodi drugačiju politiku od one kada je na čelu fonda bio Aleksander Janda (Alexander Janda). Podsetimo, Janda je nedavno prikazan u lošem medijskom svetlu, pre svega zbog sumnjivog kanalisanja sredstava ÖIF u jednu skupu naučnu studiju. Sumnja se da je, za velik novac, u tome posredovalo jedno fantomsko privatno udruženje, u čijem vrhu je bio upravo Janda. Taj problem sad proučavaju državni istražitelji.

Volf je samo kratko odgovorio:

"Tri su temeljne aktivnosti fonda. "Pultovi dobrodošlice“, direktno podržavanje imigranata u učenju jezika, kao i obuhvatan program informisanja i odnosa s javnošću, usmeren ne samo na imigrante, nego i na austirjsku javnost u celini", kaže Volf.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track