KRISTOF LAJTL: Samo privreda rasterećena birokratije može da raste!

Predsednik Privredne komore Austrije

KRISTOF LAJTL: Samo privreda rasterećena birokratije može da raste!

Austrija -
U sledećih nekoliko godina oko 58.000 porodičnih preduzeća u Austriji suočiće se sa pitanjem ko će ih naslediti i da li će nastaviti sa poslovanjem, podseća prvi čovek Privredne komore Austrije

BEČ - Rasterećenje od birokratije predstavlja jednu od najefikasnijih privrednih mera, naglašava predsednik Privredne komore Austrije, Kristof Lajtl (Christoph Leitl).

Lajtl, koji, kao privrednik i najviši predstavnik interesa austrijskih preduzeća, često kritikuje i svoju Narodnjačku partiju (ÖVP), pozdravio je inicijativu o debirokratizaciji države. Nju su predstavili austrijski vicekancelar i savezni ministar finansija Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger) i ministar pravde Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter), obojica iz ÖVP.

U srednje velikim preduzećima raste pritisak na vlasnike koji su preopterećeni birokratskim zahtevima, kaže Lajtl.

"Manje birokratije dvostruko pomaže državi: što je državni aparat manji, to manje troškove stvara poreskim obveznicima.“

Lajtl se osvrnuo i na najavljene reforme u austrijskim zakonima koji se tiču nasleđivanja. Mnoga preduzeća su u privatnim rukama i zato je za Privrednu komoru Austrije i njenog predsednika veoma važno i ovo područje domaćeg zakonodavstva. Prema planu, naslednici kojima ostaje glavnina nasledne mase, odnosno porodičnog preduzeća, nužne delove bi ostalim naslednicima mogli da isplate kasnije, ili na rate.

Lajtl naglašava da nasledno pravo ne sme da ugrožava egzistenciju preduzeća, jer su porodične firme dobre poreske platiše i zapošljavanju veliki broj radnika u delovima zemlje u kojima posluju.

U sledećih nekoliko godina oko 58.000 porodičnih preduzeća u Austriji suočiće se sa pitanjem ko će ih naslediti i da li će nastaviti sa poslovanjem, podseća predsednik Privredne komore Austrije. Poreski i pravni sistem spadaju u odlučujuće faktore nastavka poslovanja manjih preduzeća.

"Zato je eliminacija poreza na nasledstvo i poreza na poklon bio jedan od važnijih koraka u pravcu jačanja malih i srednjih preduzeća i očuvanja radnih mesta", naglašava Lajtl.

"Svako rasterećenje preduzeća je dobro. Samo se tako mogu očuvati i ojačati privredni rast, blagostanje i radna mesta u državi“, naglašava Lajtl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track