Srbi po prvi put učestvovali na Letnjem festivalu u Salcburgu!
Foto: Vladimir Kozomara

UKAZANA IM VELIKA ČAST

Srbi po prvi put učestvovali na Letnjem festivalu u Salcburgu!

Austrija -
Na tradicionalnoj i jednoj od najpoznatijih manifestacija na svetu ove godine su učestvovali i članovi Kulturno-sportske Zajednice Srba u Salcburgu
1 / 6 Foto: Vladimir Kozomara

SALCBURG - Članovi Kulturno-sportske Zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) prvo je srpsko društvo koje je nastupilo na otvaranju ovogodišnjeg Letnjeg festivala. Ova velika i već tradicionalna manifestacija uodržava u Mocartovom rodnom gradu održava se od 18. jula do 31. avgusta.

Za nastup su odabrali tradicionalne srpske koreografije, i za njih nagrađeni gromkim aplauzima publike na otvorenoj sceni. Čalnovi KSZS bili prošetali su gradom, obučeni u šumadijske i leskovačke nošnje i privukli pažnju mnogobrojnih turista, koji su naprosto opsedali mališane sa željom da se sa njima fotografišu, raspitujući se pritom o Srbiji i samom poreklu nošnji.

Otvaranje Festovala... Salcburg
Otvaranje Festovala... Salcburg

„Ponosni smo što smo deo ovako važnog dogadjaja. Iskoristili smo priliku, da promovišemo Srbiju svima pokažemo lepotu i bogatsvo srpske nošnje i igara. Svakako da najveća zasluga pripada našoj deci i omladini iz folklornog ansambla“, izjavio je za kurir Nenad Šulejić, predsednik KSZS.

Salcburški letnji festival (Salzburger Festspiele), osnovan je davne 1920. godine na inicijativu tadašnjeg reditelja Maksa Rajnharta (Max Reinhardt) i pisca Huga fon Hofmanštala (Hugo Von Hoffmanstahl). Kao jedan od najpoznatijih festivala na svetu, svojim koncertnim, operskim i pozorišnim predstavama okuplja evropsku i svetsku kulturnu elitu.

Za dugo sećanje... članovi KSZS
Za dugo sećanje... članovi KSZS

Propuštena prilika

„U ovoj pokrajini živi preko 15 hiljada gradjana srpskog porekla, i uputili smo poziv ostalim srpskim klubovima sa prostora Salcburga, da zajedno učestvujemo u programu. Tako udruženi prikazali bi smo se domaćinima u još boljem svetlu. Međutim, na žalost niko od njih nije odazvao našem pozivu. naglasio je Nenad Šulejić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track