OTKAČENO: Umetnik koji kači kuće i jedrilice o krovove grada!
Foto: Wikipedia, Muzej MUMOK Beč

Austrijski vajar Ervin Vurm slavi 60. rođendan

OTKAČENO: Umetnik koji kači kuće i jedrilice o krovove grada!

Austrija -
"Humor je moje oružje«, priznaje Vurm, ali i kaže da sebe ne smatra humoristom, već čovekom koji "pokazuje svakodnevnicu iz neke drugačije perspektive"

BEČ - Ervin Vurm (Erwin Wurm), "otkačeni" austrijski vajar, svetski poznat po svojim neuobičajenim delima, danas slavi jubilarni 60. rođendan.

Pažnju šire javnosti, i ne samo ljubitelja umetnosti, ovaj umetnik privukao je svojim originalnim i i nesvakidašnjim radovima. Godine 2006,godine na predlog bečkog Muzeja moderne umetnosti (MUMOK) organizovao veliku izložbu.

Vurm je tada uz pomoć brojnih građevinskih radnika, na ivicu krova muzeja naopačke nasadio jednu tipičnu austrijsku porodičnu kuću. Naravno da je ovaj neobičan prizor privukao ogromnu pažnju prolaznika svih uzrasta uz izlive oduševljenja.

Jedrilica nasukana na krov Hotela Daniel... Delo Ervina Vurma
Jedrilica nasukana na krov Hotela Daniel... Delo Ervina Vurma

U leto 2012, pred otvaranje Hotela Daniel u Beču, Vurm je "izvajao" još jedno neobično umetničko delo.Na krov hotela postavio desetak metara dugu ­jedrilicu, koja se i danas tu nalazi i privlači pažnju.

"Humor je moje oružje«, priznaje Vurm, ali i kaže da sebe ne smatra humoristom, već čovekom koji "pokazuje svakodnevnicu iz neke drugačije perspektive". A za to ima i vidljive dokaze!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track