PROSTITUTKE STIŽU SA SVIH STRANAI: Beč postao meka za prostituciju!
Foto: Sina Kurir

Namnožile se poslednjih godina

PROSTITUTKE STIŽU SA SVIH STRANAI: Beč postao meka za prostituciju!

Austrija -
Krajem 2013. godine u austrijskoj prestonici registrovano je 3.390 prostitutki, plus 67muških, a 2004. godine bilo je ukupno 755 lica koja su se bavila prostitucijom

BEČ - Broj prostituki u Beču povećao se za čak četiri i po puta u poslednjih deset godina.

U izveštaju bečke policije navodi se da je krajem 2013. godine u gradu bilo 3.390 prostitutki, plus 67muških prostitutki. Pre jedne decenije, 2004. godine policija je u Beču registrovala ukupno 755 lica koja su se bavila prostitucijom.

Dva su razloga za ovakav skok, izjavio je bečkom Viner Cajtungu (Wiener Zeitung) Volfgang Langer (Wolfgang Langer) iz Biroa za pitanja prostitucije bečke policije.

"S jedne strane, sve je manje ilegalnih, a sve više prijavljenih prostitutki u državi. Austrija, podsećamo, dozvoljava prostituciju, ali kontrolisanu, pod nadzorom policijskih i zdravstvenih organa. Istovremeno postoji i drugi, značajniji razlog. U Evropsku Uniju primleno je 13 novih članica, većinom siromašnijih država nekadašnjeg komunističkog bloka.

Nakon isteka maksimalno sedmogodišnjeg prelaznog perioda u kojem može da se ograničava priliv radne snage iz ovih država, za njihove stanovnike (osim još za Hrvatsku) sada je otvoreno tržište rada pa i seksualnog u „starim“ članicama EU.", objašnjava Langer

U Beču su prijavljene i mnoge prostitutkeseksualne radnice iz drugih austrijskih pokrajina, jer im je u prestonici besplatan zdravstveni pregled, koji je obavezan jednom nedeljno za seksualne radnice. Procenjuje se da je u Beču svakodnevno aktivno 1.000­ - 1.500 prostitutki.

Najviše je gastarbajterki

Prostitucija u Austriji je grana u kojoj dominira strana radna snaga. Samo tri procenta registrovanih prostitutki je austrijskog porekla. Istovremeno, 1,6 odsto prostitutki čine tražiteljke azila. Licima koja čekaju na odluku o azilu je u Austriji generalno zabranjeno da rade za novac, ali je, paradoksalno, prostitucija među retkim delatnostima koje su im dozvoljene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track