ANKETA: Štraheov FPÖ trenutno najpopularniji u Austriji!
Foto: Rojter

Javno mnjenje

ANKETA: Štraheov FPÖ trenutno najpopularniji u Austriji!

Austrija -
Da se parlamentarni izbori održavaju danas, pobedu bi odneli slobodarci sa 28 odsto glasova

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) trenutno ima najveću podršku birača u alpskoj republici, dok se njen šef Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) po broju glasova ispitanih izjednačio sa austrijskim premijerom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann, SPÖ).

Obojicu trenutno podržava po 28 odsto glasača, pokazala je anketa koju je na 400 ispitanika za dnevni list Esterajh (Österreich) sprovela agencija Galup.

Da se parlamentarni izbori u Austriji održavaju danas, pobedu bi odneli slobodarci sa 28 odsto glasova. Njihov rejting među biračima porastao za jedan odsto u odnosu na istu anketu sprovedenu pre 14 dana. Drugo mesto pripalo bi socijaldemokratama (24 odsto).

Ovo je do sad najveća prednost koju su Slobodarci ostvarili pred socijaldemokratama. Iako su se prema ovoj anketi našli na trećem mestu, Narodnoj partiji (ÖVP) i dalje opada popularnost među Austrijancima. Njihov rejting među biračkim telom se umanjio za jedan procenat i trenutno iznosi 19 odsto. Slede Zeleni sa 14 odsto i stranka Neos sa 10 odsto.

Kada je u pitanju mesto premijera, 28 odsto Austrijanca podržalo bi trenutnog premijera Vernera Fajmana, ali isto toliko glasova dobio bi i Hajnc-Kristijan Štrahe. Za Evu Glavišnik (Eva Glawischnig), šeficu stranke Zelenih, glasalo bi 16 odsto birača, dok bi sadašnjeg zamenika premijera Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger, ÖVP) podržalo samo 14 odsto građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track