DEMANTUJU ĐETIĆE: Beč ipak uložio protest u slučaju "Mogren"
Foto: Vijesti, Vuk Lajović

Austrijska ambasada u Podgorici

DEMANTUJU ĐETIĆE: Beč ipak uložio protest u slučaju "Mogren"

Austrija -
Do diplomatskog skandala došlo je kada je obezbeđenje hotela sprečilo dvojicu austrijskih državljana, kao i počasnog konzula te zemlje u Crnoj Gori da uđu u prostorije koje su u hotelu

PODGORICA - Ambasada Austrije u Podgorici potvrdila je da je ambasadorka Crne Gore u Beču Slavica Milačić pozvana u tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova, gde joj je preneto "veliko razočarenje" Austrije zbog nasilnog zatvaranja hotela "Mogren", u kojem se nalazi njen počasni konzulat.

Austrijska ambasada je time demantovala crnogorsko Ministarstvo spoljih poslova koje je negiralo informaciju bečkog "Standarda" o oštrom demaršu Beča, navodeći da se radilo o ustaljenoj diplomatskoj praksi.

"Milačić je 24. jula, isključivo zbog nasilnog zatvaranja hotela "Mogren" u Budvi, u kome se nalaze prostorije austrijskog počasnog konzulata, pozvana u austrijsko ministarstvo spoljnih poslova u Beču, gde joj je usmeno saopšteno veliko razočarenje Austrije zbog nasilnog zatvaranja hotela bez pravosnažne presude i bez naloga o deložiranju", saopšteno je dnevniku "Vijesti" iz diplomatskog predstavništva Austrije.

Ova reakcija usledila je zbog izbacivanja osoblja i gostiju iz budvanskog hotela "Mogren", u kojem se nalazi i počasni konzulat Austrije.

Do diplomatskog skandala došlo je nakon što je obezbeđenje hotela, 24. jula, sprečilo dvojicu austrijskih državljana, kao i počasnog konzula te zemlje u Crnoj Gori, vlasnika kompanije "Merkur sistem" Milana Mrvaljevića, da uđu u prostorije koje su u hotelu.

Podsetimo, "Standard" je pisao da je Milačićevoj predata protestna nota, jer službenici nisu pokazali sudsko rešenje.

Iz crnogorskog Ministarstva je saopšteno da su "Crna Gora, i svi njeni organi preduzeli je sve mere i aktivnosti kako bi se zaštitile prostorije konzulata i osiguralo normalno i nesmetano funkcionisanje u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima".

U diplomatskoj praksi, podsećaju "Vijesti", i usmeno izražavanje razočarenja smatra se protestom.

"Amabasadorki Milačić takođe je saopšteno, da za Austriju ova afera oko zatvaranja hotela nije okončana i da sa crnogorske strane treba da bude urađeno sve kako bi se postigao kompromis u sudskom sporu između "Budvanske rivijere" i kompanije počasnog generalnog konzula Milana Mrvaljevića, a koji traje već duže od 10 godina", saopšteno je iz ambasade.

I Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) uputio je pismo predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i zamolio ga da se založi za za fer i pravno rešenje slučaja.

"Mogren" je nasilno zatvoren 23. jula, a po "Standardu" to je izgledalo "kao da policija želi da uhapsi opasne teroriste".

U vezi sa hotelom "Mogren" vodi se više postupaka, pa tako i pred Evropskim sudom za ljudska prava. Uprava za inspekcijske poslove donela je rešenje o pečaćenju hotela, jer zakupac, "Merkur sistem", nema odobrenje za rad.

Hotel je vlasništvo državne "Budvanske rivijere", na čijem čelu je potpredsednik DPS Svetozar Marović. "Merkur" nije želeo da napusti hotel, jer tvrdi da je uložio četiri miliona evra i traži da mu to nadoknadi "Budvanska rivijera", koja to osporava.

Uprava za inspekcijske poslove saopštila je da Turistička inspekcija nije zapečatila hotel i da je konzulat otvoren, u skladu sa Bečkom konvencijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track