UHVAĆENI NA DELU: SPÖ traži protekciju za svoj stranački kadar!

Skandal

UHVAĆENI NA DELU: SPÖ traži protekciju za svoj stranački kadar!

Austrija -
U programu takođe stoji da socijaldemokratski radnici ne smeju biti oštećeni i da se nove pozicije moraju deliti prema zaslugama

SALBURG - Kodeks ponašanja namenjen rukovodstvu firme Salcburg AG, bliskom Socijaldemokratskoj partiji Austrije (SPÖ), koji sugeriše protekciju radnika, članova i glasača ove stranke izazvao je pravi skandal u Austriji, a ovo pitanje biće glavna tema vanredne sednice Nadzornog odbora Salcburga AG.

U dvostranom dokumentu pod nazivom "Program za razumevanje uloge socijaldemokratski nastrojenih rukovodilaca“ piše da "rukovodilac uvek mora da ima vremena da sasluša brige i predloge zaposlenih, koji pripadaju frakciji socijaldemokratskih sindikalaca“, te da "rukovodioci uvek moraju međusobno da se podržavaju u raznim kadrovskim pitanjima“.

U programu takođe stoji da "socijaldemokratski radnici“ ne smeju biti oštećeni i da se nove pozicije moraju deliti prema zaslugama. Jedna tačka predviđa obavezno uključivanje predsednika upravnoga odbora, socijaldemokrate Avgusta Hiršbihlera (August Hirschbichler) ukoliko dođe do nesuglasica po pitanju kadrovskih odluka između šefa kadrovske službe Mihaela Šafnera (Michael Schaffner), bliskog Narodnoj partiji (ÖVP) i nekog od SPÖ-u bliskih rukovodilaca. Kodeks je, inače, u dogovoru sa socijaldemokratskim rukovodstvom firme, napisao upravo Hiršbihler .

On je potvrdio da je sastavio i potpisao ovaj dokument, ali da cilj nije bila podela pozicija po stranačkoj liniji, već je povod bio strah socijaldemokratskih sindikalaca da bi zaposleni članovi ove frakcije mogli biti oštećeni pri podeli pozicija, nakon što su izgubili na internim izborima 2010. godine. On je dodao i da je postojao jak politički pritisak da se kodeks napiše.

Vanredna sednica Nadzornog odbora treba da se održi sutra.

Sporni dokument uzburkao austrijsku javnost
Sporni dokument uzburkao austrijsku javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track