HOTELIJERI ZABRINUTI: Sve je manje ruskih turista!
Foto: Kurir Austrija

Austrijski turizam trpi zbog sankcija Rusiji

HOTELIJERI ZABRINUTI: Sve je manje ruskih turista!

Austrija -
Od početka sukoba u Ukrajini i na Krimu, broj ruskih turista je opao za deset do 15 odsto. Odsustvo ruskih gostiju najviše je osetio Beč

BEČ - Sankcije koje je EU uvela Rusiji počinju se odražavati i na austrijski turizam. Sve više opada broj ruskih turista. Prema rečima Klausa Enemozera (Klaus Ennemoser), predsednik Udruženja hotelijera Austrije,

„Ruski gosti za sankcije krive EU. Sankcije nisu donele ništa dobro evropsko – ruskim odnosima“, izjavio Klausa Enemozera (Klaus Ennemoser), predsednik Udruženja hotelijera Austrije, u razgovoru za ORF (javni radio – televizijski servis Austrije).

Od početka sukoba u Ukrajini i na Krimu, broj ruskih turista je opao za deset do 15 odsto. Odsustvo ruskih gostiju najviše su osetili Beč, i poznata skijališta u Tirolu, Majarhofen (Mayrhofen) i Zelden (Sölden).

Klausa Enemozera predsednik Udruženja hotelijera  Austrije
Klausa Enemozera predsednik Udruženja hotelijera Austrije

Upravo su to mesta koja su ruski turisti najradije posećivali. Prema poslednjim podacima od ukupno 134 miliona ostvarenih noćenja širom Austrije, ruski gosti su ostvarili dva miliona. Iako čine mali deo inostranih gostiju u Austriji, bitna je činjenica da je njihov broj poslednjih godina u konstantnom porastu.

„Pre deset godina u Austriji nismo imali nijednog gosta iz Rusije, dok smo ove godine već ostvarili oko 2 miliona noćenja turista iz Rusije. Ono što je nama veoma bitno je njihova kupovna moć, odnosno količina novca koju Rusi potroše tokom odmora u Asutriji“, naglasio je Enemozer.

"Sankcije su izazvale i pad vrednosti ruske Rublje, pa je time odmor u evropskim zemljama postao skuplji za Ruse“, zaključio je Enemozer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track