KURC: Austrija neće dostaviti oružje Kurdima
Foto: Rojter

Vanredni sastanak u Briselu

KURC: Austrija neće dostaviti oružje Kurdima

Austrija -
Nismo spremni da učestvujemo u dostavljanju oružja, to za nas nije pitanje. Kao što znate, mi nismo veliki izvoznici oružja, nismo velika vojna sila, rekao je šef austrijske diplomatije

BRISEL - Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) izjavio je danas u Briselu da njegova zemlja neće dostaviti oružje Kurdima koji se na severu Iraka bore protiv pripadnika ekstremističke organizacije Islamska država, dodajući da će se usredsrediti na humanitarnu pomoć.

"Nismo spremni da učestvujemo u dostavljanju oružja, to za nas nije pitanje. Kao što znate, mi nismo veliki izvoznici oružja, nismo velika vojna sila", rekao je Kurc uoči vanrednog sastanaka šefova diplomatija zemalja članica EU.

Austrija može da pomogne na druge načine, kao što je dopremanje humanitarne pomoći, što i čini, dodao je Kurc, prenela je agencija Rojters.

Vanredni sastanak u Briselu posvećen je sukobima u Iraku i Ukrajini. Francuska i Italija pozivale su na održavanje takvog sastanka da bi se odgovorilo na molbu iračkih Kurda da im se oružjem pomogne u borbi protiv džihadista.

Ambasadori zemalja EU odlučili su na sastanku u utorak da u koordinaciji sa iračkim vlastima analiziraju poziv kurdskih vlasti za vojnu pomoć i naložili spoljnopolitičkoj službi da započne konsultacije sa susedima Iraka i partnerima kako bi se odredile varijante daljeg postupanja EU u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track