Kurc podržao isporuku naoružanja kurdskim borcima!
Foto: ORF

Šef austrijske diplomatije promenio mišljenje

Kurc podržao isporuku naoružanja kurdskim borcima!

Austrija -
Situacija u Iraku je izuzetno dramatična, a opasnost za verske manjine sve veća. Iz ovog razloga je neophodno da osim humanitarne pomoći pošaljemo i vojnu, izjavio je ministar Sebastijan Kurc

BEČ - Iako je pre samo nekoliko dana upozorio da se mora biti obazriv sa isporukama naoružanja kurdskim borcima, austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP) danas je promenio mišljenje i dao punu podršku mešanju u sukobe u Iraku.

„Situacija u Iraku je izuzetno dramatična, a opasnost za verske manjine sve veća. Iz ovog razloga je neophodno da osim humanitarne pomoći pošaljemo i vojnu“, izjavio je ministar Kurc austrijskom javnom servisu ORF.

„Sa jedne strane stanovništvu će pomoći američki vazdušni napadi protiv terorističke grupe „Islamska država“ (IS), sa druge je neophodno da se oružje dostavi civilima, kako bi i sami mogli da se odbrane od terorista“, objasnio je on. Austrija poštuje juče donetu odluku Evropske unije da pokaže otvorenost prema mogućnosti dostavljanja oružja kurdskim borcima.

Zemlje članice treba da pomognu koliko im to mogućnosti i pravne osnove dozvoljavaju, a Kurc je ponovio da će Austrija borcima u Iraku dostaviti velike količine humanitarne pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track