RUŽIČASTE ZGRADE: Stanari se pri useljenju obavežu da će pomagati jedni druge!

Jedinstven projekat za pomoć i starima i mladima

RUŽIČASTE ZGRADE: Stanari se pri useljenju obavežu da će pomagati jedni druge!

Austrija -
Budući da je u Austriji sve više starih osoba o kojima nema ko da brine Salcburg je pokušao da pronađe novi koncept stanovanja prikladan za starije generacije pod nazivom Ruižičasta budućnost

SALCBURG -. Projekat Ružičasta budućnost (Rosa Zukunft) , jedinstven je eksperiment u Austriji.

U jednoj salcburškoj zgradi, izgrađenoj u saradnji sa gradom, opštinskim izvođačima i crkvom, zajedno žive generacije starih i mladih, koji su se obavezali da će jedni druge međusobno se pomagati. Ovaj koncept za sada funcioniše besprekorno, a svi stanari su zadovoljni.

Budući da je u Austriji sve manje velikih porodica, u kojima bake i deke i dalje žive sa svojom decom i unucima, grad je pokušao da pronađe novi koncept stanovanja prikladan za starije generacije. Ovim konceptom svi su zadovoljni. Stariji, jer im mlađe komšije pomažu oko nekih kućnih poslova, donose voće u bolnicu ili obavljaju kupovinu, a mlađi jer seniori rado pričuvaju decu, daju časove jezika ili pomažu u održavanju zgrade.

Humanost na delu.... Zgrada projekta Ružičasta budućnost
Humanost na delu.... Zgrada projekta Ružičasta budućnost

Ovaj stambeni kompleks trenutno ima 129 stanova, koje stanari mogu da iznajmljuju ili kupe.

Koordinatori ovog projekta vode računa pri useljenju o održavanju ravnoteže između broja mlađih i starijih stanara. U početku organizuju se razne manifestacije, čitalačke večeri, slobodne aktivnosti, i zajedničko kuvanje, kako bi stanari (posebno oni stariji) prevazišli početnu stidljivost i stekli poverenje u komšije, koje će jednom zamoliti za pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track