PILOT: Bio je to pakleni let, imali smo nekoliko minuta da izvučemo povređenog Mareka!
Foto: Keystone, APA

Srećan kraj drame u salcburškoj pećini

PILOT: Bio je to pakleni let, imali smo nekoliko minuta da izvučemo povređenog Mareka!

Austrija -
Pripadnici salcburške spasilačke ekipe i poloti austrijske vojske kao i lekar koji je sve vreme bio u pećini uz povređenog istraživača Mareka Gizovskog (27) junaci su srećno okončane dvodnevne akcije spašavanja istraživača iz utrobe jame Džek Denijes
1 / 8 Foto: Facebook

SALCBURG - Junaci dvodnevne dramatične akcije spasavanja mladog poljskog istraživača Mareka Gizovskog (27) iz pećine Džek Denijes, sigurno su pripadnici salcburške spasilačke ekipe.

“Od početka do samog kraja bilo je potpuno neizvesno da li ćemo uspeti da spasimo ovog mladog čoveka. Radili smo bez predaha u najgorim mogućim uslovima”, izjavio je šef spasilačke ekipe Volfgang Gadermajr (Wolfgang Gadermayr), koji poput većine spasilaca tokom dvodnevne akcije spasavanja uopšte nije spavao.

“Pao nam je kamen sa srca kada smo mladića konačno izneli na podršinu”, dodaje sa osmehom Gadermajr.

Matijasa konačno izvlače na površinu... Salcburška spasilačka ekipaekipe
Matijasa konačno izvlače na površinu... Salcburška spasilačka ekipaekipe

Jakob Kramer (Jacob Krammer), lekara koji j sve vreme bio uz povređenog Poljaka izjavio je da je Gizovski pokazao iznenađujuću psihičku i fizičku izdržljivost.

“Trpeo je velike bolove, i proveo dva dana u potpuno mračnoj pećini na svega tri stepena iznad nule, ali nije se predavao i sve je junački izdržao”, ispričao je lekar.

Podsetimo, Marek Gizovski je nakon pada doživeo lakši potres mozga, polomio je nekoliko rebara i karlicu što se pokazalo po prijemu u bolnicu, jer se najpre verovalo da je slomio samo butnu kost. Ima brojna naprsnuća, nagnječenja i podlive, a najveći problem su bile promrzline lakšeg oblika, koje je zadobio od 48-osatnog boravka u ledenoj pećini. Uprkos brojnim povredama operacija nije bila neophodna, a prema rečima lekara Poljaku je neophodno samo mirovanje.

“On je jak, i fizički i mentalno, i njegovo stanje je sada stabilno”, saopštila je salcburška pokrajinska bolnica.

Uspešan kraj akcije...
Uspešan kraj akcije...

Jedan od junaka ove akcije sigurno je i pilot vojnog helikoptera kojim je povređeni prebačen u bolnicu, jer je uspeo da pod užasno lošim vremenskim uslovima bezbedno ukrca i preveze povređenog istraživača.

“Kada smo u subotu primili poziv, napolju je bilo mračno, hladno i kišovito”, izjavio je Matijas Šporer (Mathias Sporer), pilot austrijske vojske. “Bio je to pakleni let, ali ništa što nismo naučili u toku obuke”, dodaje uz smešak.

“Pri dolasku ispred pećine nekoliko minuta lebdeli smo u vazduhu čekajući da se oblaci raziđu kako bismo mogli da sletimo. Pri poletanju bilo je još gore, jer smo imali samo nekoliko minuta da povređenog smestimo u helikopter i poletimo, inače bismo, zbog užasnih vremenskih uslova, morali da sačekamo jutro na planini, što je moglo da bude kobno za već iscrpljenog i izmučenog Mareka Gizovskog”, izjavio je Šporer.

http://www.youtube.com/watch?v=_Q9QuKYkoFw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track