Najnovije vesti

PIHLER: Praksa ne može trajati duže od šest meseci!
Foto: Salzburg24.at

Inicijativa Radničke komore Salcburga

PIHLER: Praksa ne može trajati duže od šest meseci!

Austrija
Zigfrid Pihler predsednik salcburške RK traži da se praksa u Zakonu o radu zavede kao radni odnos sa obaveznim socijalnim osugaranjem radnika i zakonski ograniči

SALCBURG -  Predsednik Radničke komore Salcburga Zigfrid Pihler (Siegfried Pichler), zatražio je ukidanje “večitih” praksi, i njihovo ograničavanje na tri do šest meseci.

Trenutna situacija u Austriji izuzetno je nepovoljna za mlade, obrazovane ljude koji su u potrazi za prvim  poslom u struci. Oni često završavaju kao praktikanti u nekoj firmi, gde im šefovi obećavaju stalno zaposlenje posle probnog rada u okviru prakse.

Međutim često se te prakse razvuku i na po nekoliko godina, što poslodavcima odgovara jer na zaposlene praktikante ne plaćaju veliki broj doprinosa, pa ni zdravstveno ni penziono osiguranje.

Stoga Pihler zahteva da se prakse zakonski ograniče na maksimalno tri do šest meseci. Osim  toga on traži da se praksa u Zakonu o radu zavede kao radni odnos sa obaveznim socijalnim osugaranjem radnika, kako bi se praktikantima omogućili normalni uslovi za rad i život, a praksa bila samo prelazna faza između studija i fiksnog radnog mesta.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...