EGER: Smanjenje dečijeg dodatka je uvreda za sve porodice!

Kritika socijalne politike ÖVP

EGER: Smanjenje dečijeg dodatka je uvreda za sve porodice!

Austrija -
Porodicama su već ukidana i smanjivana novčana sredstava u okviru mera štednje i to ne sme da se ponovi. Porodica ne sme da pati zbog pogrešne politike crveno-crne vlade, izjavio je Diter Eger (FPÖ)

BREGENC - Šef Slobodarske partije (FPÖ) u Forarlbergu, Diter Eger (Dieter Egger), reagovao je na nedavnu izjavu republičke ministarke za porodicu i omladinu, Sofi Karmazin (Sophie Karmasin, ÖVP), koja je izjavila da država neće izdvojiti više novca u fond za isplatu dečijih dodataka, kao što je bilo najavljeno, već da se razmišlja o smanjenju sume.

„Ministarkina izjava je neukusna šala i uvreda za sve porodice u zemlji. Te iste porodice su već morale da se pomire sa ukidanjima i smanjenjima novčanih sredstava u okviru poslednjih mera štednje i to ne sme da se ponovi. Porodice ne smeju ponovo da pate zbog pogrešne politike crveno-crne vlade“, izjavio je Eger.

On je poručio da njegova partija još jednom traži ukidanje granice dodatne zarade (Zuverdienstgrenze) za roditelja ili roditelje koji primaju novčanu pomoć za novorođenče („Kinderbetreungsgeld“, do 14. meseca), kao i poresku reformu koja će rasteretiti porodični budžet. Eger je ponovio da je krajnje vreme da se uvede automatsko prilagođavanje ovih doprinosa u skladu sa inflacijom.

„Tužno je i to što republička Narodnjačka partija (ÖVP) u potpunosti ignoriše mišljenje i upozorenja čelnika pokrajine Forarlberg Markusa Valner (Markus Wallner, ÖVP)“, dodao je Eger. „Finansijska pomoć porodicama bi, na duže staze, morala da bude dovoljna da roditelji dobiju mogućnost izbora: da li žele da o svom detetu, posebno prvih meseci, brinu sami, ili da mu plate dadilju, to jest mesto u vrtiću. Novca mora biti za obe odluke“, naglasio je Eger.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track