DRMA MU SE FOTELJA: Mihael Špindeleger gubi podršku baze!
Foto: ÖVP

Kritika partijskih kolega

DRMA MU SE FOTELJA: Mihael Špindeleger gubi podršku baze!

Austrija -
Sve više čelnika austrijskih pokrajina koji su članovi Narodnjačke partije ima zamerke na rad šefa partije Mihaela Špindelegera i optužuje ga za gubitak glasača

BEČ - Čelnici austrijskih pokrajina u kojima vlada Narodnjačka partija (ÖVP), nezadovoljni su radom svog partijskog šefa Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger), koji je ujedno i vicekancelar i savezni ministar finansija.

Njega je u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA, oštro kritikovao Ginter Plater (GüntherPlatter, ÖVP) predsednik pokrajine Tirol.

"Špindelegerova politike sve je udaljenija od naroda. Savezni partijski organi moraju da ojačaju dijalog sa partijskom bazom u pokrajinama i njihovim vođama, i više brinu o svakodnevniim problemima običnih ljudi. Nedostaje „jasna hrišćansko­socijalna linija“ Narodnjačke partije. Ako ÖVP ne izmeni kurs, postaćemo opoziciona stranka, upozorava Plater.

On se zalaže za reformu poreskog sistema, koja će bitno rasteretiti građane i preduzeća. Pre njega reči kritike za politiku partije uputio je i Jozef Piringer (Josef Pühringer), pokrajinski čelnik Gornje Austrije. On je izjavio da "ne može da izdrži da gleda kako ÖVP gubi podršku glasača koja pada ispod 20 odsto. Za razliku od Špindelegera, Piringer nije apsolutno protiv uvođenja poreza na bogatstvo.

Iz ÖVP­a Donje Austrije mada još uvek nezvanično, stižu negativne ocene šefa partije. Analitičari austrijske političke scene zaključuju da se Špindeleger održava na vrhu ÖVP­ samo zato što bi njegova nagla smena napravila još veći haos u partiji.

Savezni partijski vrh i sam Špindeleger za sada odbijaju interne kritike. Špindeleger je izjavio da „svako treba prvo da počisti pred svojim vratima i da uvidi koliki doprinos može sam da pruži da bi se išlo napred“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track