ROKADA: Fajman napravio novi  raspored SPÖ igrača u parlamentu
Foto: Tanjug

Izmene u vladi Austrije

ROKADA: Fajman napravio novi raspored SPÖ igrača u parlamentu

Austrija -
Mesto predsednice parlamenta preuzima Doris Bures, dosadašnja ministarka infrastrukture, a na njeno mesto iz fotelje ministra zdravlja dolazi Alojz Šteger, koga će zameniti Sabine Oberhauzer

BEČ - Od danas austrijski narodnjaci (ÖVP), posle iznenadne ostavke Mihaela Špindelegera na sve državne funkcije i mesto predsednika Narodnjačke partije imaju upražnjeno mesto u vrhu, kako države tako i partije.

U sličnoj poziciji našli su se nedavno i socijaldemorate (SPÖ), posle smrti Barbare Pramer (Barbara Prammer), predsednice austrijskog parlamenta. Predsedništvo Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) odlučilo je u ponedeljak o personalnim rokadama. Kako se saznaje postavljenja je osmislio šef socijaldemokrata i predsednik austrijske savezne vlade, kancelar Verner Fajman (Werner Faymann).

Na mesto predsednice parlamenta socijaldemokrati će postaviti Doris Bures, dosadašnju ministarku infrastrukture (saobraćaj, inovacije i tehnologija). Na njeno mesto dolazi Alojz Šteger (Alois Stöger), koji će napustiti fotelju ministara zdravlja, a u njegovu će sesti dosadašnja zamenica šefa Austrijskog saveza sindikata (ÖGB), Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser) lekarka po struci.

Fajman je na mesto predsednice parlamenta nije slučajno postavio upravo Buresovu, koja mu je bliska saradnica još iz omladinske organizacije socijaldemokrata. Stoga je teško je pretpostaviti da će Buresova, kao predsednica parlamenta, pokušati da sprovodi objektivnu kontrolu rada vlade.

Novi ministar infrastrukture... Alojz Šteger
Novi ministar infrastrukture... Alojz Šteger

Dovođenje Oberhauzerove iz sindikata u ministarsku fotelju takođe je Fajmanova želja i predlog, kojim

je na svoju stranu pridobio i sindikalne vođe. Fajmanu je sasvim jasno da ne može da vlada bez podrške sindikata koji su već prilično nervozni zbog odugovlačenja sa poreskim reformana i smanjivanjem poreza i doprinosa na plate.

Za ovu sporost je Fajman do sada imao dobar izgovor, da su reforme kočili narodnjaci sa Špindelegerom na čelu, a posle njegovog povlačenja kancelar čeka koga će mu narodnjaci poslati kao vicekancelarai ministra finansija.

 Nova ministarka zdravlja... Sabine Oberhauzer
Nova ministarka zdravlja... Sabine Oberhauzer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track