KAMEN OKO VRATA: Hipo dug uvećava budžetski deficit Austrije
Foto: OeNB Wien

Crne prognoze

KAMEN OKO VRATA: Hipo dug uvećava budžetski deficit Austrije

Austrija -
Ako Republika Austrija ne bi morala da podmiri dugove propale Hipo banke budžetski deficit iznosio bi 1,1 odsto, ali će zbog tereta ove banke, on ove godine iznositi 2,5 odsto

BEČ - Austrijska nacionalna banka (OeNB) dala je crne prognoze o rastu austrijske privrede ove godine. Do kraja juna najavljivano je da će austrijski bruto ­domaći proizvod 2014. porasti za 1,6 odsto, ali je sada jasno da od toga nema ništa.

Evald Novotni (Ewald Novotny), guverner OeNB, izjavio je juče da će ove godine austrijski BDP porasti svega za 0,9 odsto. Razlozi za manji privredni rast Austrije su slabiji rast domaće potražnje, manji izvozni rast u Nemačku od očekivanog, i manje investicija u državi.

"Usporavanje rasta austirjske privrede neće značajnije uticati na planirani ovogodišnji budžet jer su poreski prihodi ove godine prilično jaki, kaže Novotni.

Ako Republika Austrija ne bi morala da podmiri dugove propale banke Hipo (Hypo Alpe­Adria), ove godine bi joj budžetski deficit iznosio 1,1 odsto BDP­. Međutim, zbog tereta ove banke, ovogodišnji austrijski budžetski deficit iznosiće 2,5 odsto. Tako će ukupni dug države Austrije do kraja ove godine premašiti 80 odsto BDPa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track