TEŠKE OPTUŽBE: Dreseri muče bečke lipicanere!

SKANDAL U HOFBURGU

TEŠKE OPTUŽBE: Dreseri muče bečke lipicanere!

Austrija -
Rollkur metoda služi samo da se životinja povredi, saopštilo je Nemačko jahačko udruženje

BEČ - Španska škola jahanja u Hofburgu, jedna od najpoznatijih bečkih znamenitosti sa dugom tradicijom, dospela je u žižu javnosti kada su posetioci na Fejsbuku počeli da joj prebacuju okrutnost prema životinjama. Razlog besu građana su slike koje su se pojavile na mreži, a koje navodno prikazuju jahače koji lipicanere dresiraju koristeći zabranjenu "rollkur“ metodu.

Pri ovoj metodi glava konja se jakim trzajem privlači na njegove grudi, pri čemu dolazi do istezanja vrata. "Rollkur metoda služi samo da se životinja povredi“, saopštilo je Nemačko jahačko udruženje. Međunarodne jahačke organizacije izrazile su veliku zabrinutost posle pisanja austrijskih medija, međutim, direktorka škole Elizabet Girtler (Elisabeth Gürtler) demantuje optužbe i kaže da se ova metoda u Španskoj školi jahanja ne koristi!

"Ukoliko bih videla da neko od jahača to radi, smesta bih ga sklonila sa konja. Ukoliko bi mi neko pokazao video snimak, a ne nekoliko fotografija, na kojem se vidi da jahač na ovaj način muči konja, on bi bio izbačen iz Španske škole jahanja“, izjavila je Girtler za Kurir.

Fotografije sporne dresure lipicanera napravila je bivša saradnica Španske škole Ulrike Til (Ulrike Thiel) i potiču iz 2008. godine. Til je kao veliki ljubitelj konja i klasičnog jahanja izjavila da je u Španskoj školi jahanja „rollkur“ metoda sve popularnija među dreserima i jahačima, iako se do nedavno u ovoj ustanovi negovala tradicija klasičnog stila jahanja.

Podsećamo da je u junu 2012. godine Girtler zabranila ORF-ovom timu da snimi dokumentarac o treningu lipicanera, budući da je televizijski tim planirao da uradi kritičku reportažu, nakon što je od nekolicine izvora saznao za korišćenje sumnjivih metoda. Timu je bilo dozvoljeno da snima isključivo u štalama. Girtler je, osim toga, 2009. godine zabranila tadašnjem glavnom treneru Klausu Krcišu (Klaus Krzisch) da ikada više uđe u prostorije Škole jahanja, pošto je još tada javno kritikovao dreserske metode nekih jahača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track