AMBASADOR AJGNER: Od Srbije se očekuje da se slaže sa Unijom
Foto: Aleksandar Jovanovic

Jasna poruka

AMBASADOR AJGNER: Od Srbije se očekuje da se slaže sa Unijom

Austrija -
Ako konflikt u Ukrajini bude jačao, ako bude eskalirao, od Srbije će se još odlučnije i snažnije tražiti da pokaže da se slaže s Unijom, kojoj želi da se priključi, naglasio je Ajgner

BEOGRAD - Ako konflikt u Ukrajini bude jačao, od Srbije će se još odlučnije tražiti da pokaže da se slaže sa Evropskom unijom, kojoj želi da se priključi, rekao je ambasador Austrije u Beogradu, Johanes Ajgner (Johannes Eigner) dodajući da se s pravilima EU mora usaglasiti i projekat "Južni tok".

"Od Srbije se očekuje da postepeno usklađuje politku sa politikom EU, sve do trenutka kada bude bila pred ulaskom u EU, kada se očekuje potpuno usaglašavanje. Ako konflikt u Ukrajini bude jačao, ako bude eskalirao, od Srbije će se još odlučnije i snažnije tražiti da pokaže da se slaže s Unijom, kojoj želi da se priključi", naglasio je Ajgner za "Politiku".

Na pitanje da li će se Beč boriti za projekat "Južni tok", koji bi doveo gas i do Austrije, Ajgner je odgovorio da je Austriji, kao jednom od partnera, taj projekat u interesu, jer dovodi gas u Evropu, ali da on mora biti u punoj saglasnosti sa pravilima i regulativama EU.

"Rusija i Evropska komisija će morati da ispregovaraju uslove. Dok se ne postigne dogovor, biće vrlo teško da se nastavi s "Južnim tokom". Ne znam kako će novi komesar za energetiku gledati na ovaj projekat. Ipak, ako se kriza u Ukrajini pogorša, sumnjam da će se raspoloženje u Evropi prema ovom projektu izmeniti u njegovu korist", rekao je austrijski ambasador.

Ocenjujući otežan dolazak novih austrijskih investicija u Srbiju, Ajgner je rekao da poslovni ljudi ističu da su prepreke njihovom poslovanju u Srbiji slabe institucije, neefikasan sudski sistem i veoma izražena korupcija.

Upitan šta Austrija može da uradi da pomogne Srbiji da se brže kreće ka EU, Ajgner je odgovorio da Austrija, gde će 2015. biti održan samit EU i lidera Zapadnog Balkana, preuzima obavezu da promoviše proširenje, ali i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

"Što tešnje budete sarađivali veće su vam šanse za ulazak u EU. Svima je jasno da je Srbija izabrala pravac koji vodi ka EU. Austrija pomaže tako što se u vladama evropskih zemalja zalaže za prijem Srbije i sa Beogradom sarađuje na različitim projektima koji olakšavaju priključenje i ulaganja", poručio je Ajgner.

Ajgner je za "Politiku" dodao i da su, sto godina posle Velikog rata Srbija i Austrija u sasvim drugačijim odnosima, kao i da je širenje EU na Zapadni Balkan i podrška zemljama regiona na putu ka EU prioritet austrijske spoljne politike.

"Mi verujemo da je naš interes da se zaokruži evropsko ujedinjenje a ono nije završeno sve dok zemlje vašeg regiona ne postanu punopravne članice", zaključio je Ajgner.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track