EKSTREMISTI POD PRISMOTROM: Austrijske službe prate 60 povratnika iz Sirije
Foto: Think

Pooštrena kontrola stranaca

EKSTREMISTI POD PRISMOTROM: Austrijske službe prate 60 povratnika iz Sirije

Austrija -
Pre nekoliko nedelja na granici Austrije uhapšeno je deset azilanta, koji su sada u istražnom pritvoru i kojima preti oduzimanje statusa izbeglice

BEČ - U Austriji se trenutno 60 osoba, koji se povezuju sa sukobom u Siriji, nalazi pod prismotrom Savezne službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Radi se o osobama koje su bile u Siriji i koje su tamo delom učestvovale u borbenim dejstvima, potvrdio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Marakovic agenciji APA.

Prema njegovim rečima te osobe se zbog toga nalaze pod "odgovarajućom prismotrom".

Ministarstvo ukazuje da se više od 140 osoba iz Austrije učestvuje, kao džihadisti, u borbama u inostranstvu.

Od tog broja oko 20 je poginulo, odnosno ministarstvo je moglo da potvrdi i verifikuje njihovu smrt.

Tako je, mada ministarstvo još nema potvrdu, ali na osnovu objave na Fejsbuku od strane saboraca, nedavno poginuo jedan Austrijanac u Siriji koji se na strani "Islamske države" (IS) borio pod imenom Abdulvahab.

Austrijske vlasti pooštrile su delovanje protiv potencijalnih boraca iz te zemlje koji žele da putuju u krizna žarišta.Tako je pre nekoliko nedelja na granici Austrije uhapšeno deset osoba, lica sa statusom azilanta, koji su sada u istražnom pritvoru i kojima preti oduzimanje statusa izbeglice.

Da bi se sprečili izlasci novih džihadista iz Austrije, kako naglašava ministarstvo, vlastima su potrebne konkretne informacije.

Već nedeljama austrijska štampa ukazuje na sve veći broj radikalizovane muslimanske omladine u Austriji, pristalice IS, koji preko interneta prete ubistvom pripadnicima manjinskih zajednica nad kojima je ova teroristička grupa izvršila genocid u Iraku.

Među radikalizovanim muslimanima, kako je navodila štampa pre svega su Čečeni, Turci, ali i osobe poreklom iz Bosne i Hercegovine. Inače Austrija je već godinama pominjana kao zemlja u kojoj se radikalizuju muslimani, pre svega sa Balkana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track