Bivši američki diplomata odbacuje optužbe za pranje novca

Austrijanci zamrzli račune

Bivši američki diplomata odbacuje optužbe za pranje novca

Austrija -
Advokati kritikuju što je informacija o tome uopšte dospela u javnost, ocenjujući da je to grubo kršenje privatne sfere. Takođe, ističu da nema niti jednog dokaza za pranje novca ili bilo kakvog drugog krivičnog dela

BEČ - Bivši ambasador SAD pri UN u Beču, a kasnije i ambasador SAD u Avganistanu Zalmaj Kalizad kritikovao je preko svojih advokata delovanje austrijskih vlasti koje su zamrzle račune njegove supruge zbog sumnje u pranje novca.

Razlozi za zamrzavanje računa Čeril Benar su potpuno nejasni, naglasili su advokati američkog diplomate Robert Buel i Holger Biles.

Austrijske vlasti vode istragu protiv Kalizada zbog sumnje u pranje novca, naveo je bečki nedeljnik "Profil“.

Nakon što je Kalizad, kako proizilazi iz američkog zahteva za pravni lek upućen austrijskim vlastima, na žiro-račun svoje supruge u Beču prebacio 1,15 miliona evra, nadležne vlasti su zamrzle više računa Benarove.

Advokati kritikuju što je informacija o tome uopšte dospela u javnost, ocenjujući da je to grubo kršenje privatne sfere. Takođe ističu da nema niti jednog dokaza za pranje novca ili bilo kakvog drugog krivičnog dela.

Prema njihovim rečima niti je u SAD, a ni u Austriji podignuta optužnica protiv Kalizada. Američke vlasti su, kako su naveli, uputile "rutinski“ zahtev za pravni lek i zamolile za informacije o računima Bernarove, ali nisu tražile zamrzavanje računa.

Kalizad je od 2003.do 2005.bio ambasador SAD u Avganistanu, zatim od 2005.do 2007. u Iraku, i potom šef misije SAD pri UN u Beču od 2007.do 2009.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track