KLUG SMIRUJE NACIJU: Vojska je spremna da interveniše u katastrofama!
Foto: Rojters

Ministar odbrane Austrije

KLUG SMIRUJE NACIJU: Vojska je spremna da interveniše u katastrofama!

Austrija -
Interesna zajednica profesionalnih oficira Austrije traži da se o bezbedonosnoj politici pokrene stručna diskusija u Saveznom parlamentu

BEČ - Suočen sa svakodnevnim izveštajima o nedostatku osnovnih sredstava u austrijskim oružanim snagama, austrijski ministar odbrane Gerald Klug izjavljuje da stanje nije katastrofalno.

"Još uvek imamo dovoljne kapacitete za intervencije u slučaju katastrofa“, izjavio je juče Klug bečkom listu Standard.

"Za ekstremne situacije, poput poplava ili lavina možemo pravovremeno da delujemo. Ako tako nešto preti, odmah se pripremamo da bismo mogli da pružimo uobičajen kvalitet“, kaže Klug.

Međutim, pitanje je da li austrijska vojska može da pruži "uobičajen kvalitet“ civilne zaštite, ako, na primer, ima sve manje goriva za helikoptere. Od ovog proleća količine goriva smanjene su skoro za četvrtinu. Pored toga, helikopterska flota austrijskog Ratnog vazduhoplovstva za nekoliko godina mora na generalni remont. Još nije jasno odakle će se obezbediti 80 miliona evra za remont.

Foto: Bundesheer
Foto: Bundesheer

Austrija je nedavno otkazala učešće na tradicionalnim nemačko-­austrijsko-­švajcarskim manevrima, vežbi zvanoj "Krov“ (Dach). Istovremeno, neutralna Švedska i Finska, koja nije u NATO ­paktu, povećavaju svoj angažman u vojno­-bezbedonosnoj politici Evropske Unije.

"Interesna zajednica profesionalnih oficira Austrije" (IGBO) traži da se o bezbedonosnoj politici pokrene stručna diskusija u Saveznom parlamentu. Austrijski generali negiraju da prikazuju stanje u vojsci lošijim nego što jeste i da na taj način žele da pritisnu vladu.

"Prebacivanje odgovornosti na vojne komandante i optuživanje da propagiraju sopstvene interese je neozbiljan pokušaj da se izbegne državno­-politička odgovornost“, poručili su oficiri austrijskoj javnosti.

Podsećamo, u EU samo Malta ima manje izdatke za oružane snage od Austrije. Austrija daje Ministarstvu odbrane i sporta 0,63 odsto budžeta, tek malo više od Malte. Prošle godine iz budžeta Austrije ovo ministarstvo dobilo je nepune 2,2 milijarde evra.

Kratki rukaviAustrijska vojska do košulja sa kratkim rukavima ne dolazi kupovinom, nego odsecanjem rukava dugih košulja. Ostaci rukava se ne bacaju, od njih se rade naramenice, na kojima su oznake činova, izveštava bečki Standard.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track