KURC U KIJEVU: Ruski vojnici nemaju šta da traže u Ukrajini!
Foto: Rojters

Zvanična poseta

KURC U KIJEVU: Ruski vojnici nemaju šta da traže u Ukrajini!

Austrija -
Ukrajina je suverena zemlja i ruski vojnici nemaju šta da traže u toj državi, poručio je Kurc posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) izrazio je danas razumevanje za stav ukrajinske vlade o povlačenju ruskih trupa.

"Ukrajina je suverena zemlja i ruski vojnici nemaju šta da traže u toj državi", poručio je Kurc posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom u Kijevu.

Tema razgovora, pored Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju bilo je primirje, kao i humanitarna situacija na istoku Ukrajine, prenela je austrijska agencija APA.

Kurc je naglasio da se Austrija, sa drugim državama, uvek zalagala da o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Ukrajinom treba pregovarati i sa Rusijom.

"Ukrajina, Rusija i EU su zadovoljne ishodom pregovora", naglasio je on.

Kurc je kazao da je primirje velika šansa i da po svaku cenu treba pokušati da bude ispoštovano. Kada je reč o ustavnoj reformi Kurc je ocenio da bi ona trebalo da vodi do decentralizacije zemlje.

Inače Austrija će za misiju OEBS obezbediti 10 bespilotnih letelica, preneo je Kurc svojim sagovornicima. On je ukazao da zadatak Austrije nije samo da podrži primirje delegiranjem posmatrača, već i da uputi 10 bespilotnih jedinica koje imaju za cilj da omoguće kontrolu mirovnog dogovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track