Ukrajinska kriza smanjila izvoz austrijskih poljoprivrednih proizvoda
Foto: AP

Posledice sve osetnije

Ukrajinska kriza smanjila izvoz austrijskih poljoprivrednih proizvoda

Austrija -
Samo izvoz mesa u Rusiju opao je za trećinu, na 11,2 miliona evra

BEČ - Od početka ukrajinsko-ruske krize izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Austrije u Rusiju opao je čak 14 odsto, na 99 miliona evra. Samo izvoz mesa u Rusiju opao je za trećinu, na 11,2 miliona evra. U isto vreme izvoz poljoprivrednih proizvoda u Ukrajinu porastao je samo 1,8 odsto, na 4,8 milijardi evra.

Indirektne posledice krize, kao što su prevelika ponuda i pritisak cena na evropskom tržištu, posebno predstavljaju teret po austrijskih izvoz, smatra direktor austrijske Agencije za agrarno tržište (AMA) Mihael Blas.

Poljoprivredni proizvodi treba da nađu nova tržišta, a postojeća treba proširiti, kazao je on dodajući da su tržišta zbog krize postala uža jer se proizvođači iz cele Evrope pojačano koncetrišu na domaća tržišta.

Da bi se reagovalo na posledice ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU trenutno se planira izvozna ofanziva, dodao je Blas, ukazujući da se pojačano radi na najvažnijim tržištima poput Nemačke, Italije, Slovenije i Mađarske, ali i na novim tržištima kao što je Kina.

AMA je prošle nedelje organizovala prezentaciju austrijskih poljoprivrednih proizvoda u Veroni kako bi motivisala italijanske kompanije da kupuju austrijske proizvode. Italija je, posle Nemačke, drugo najvažnije izvozno tržište za austrijske poljoprivredne proizvode. U prvoj polovini ove godine izvoz u Italiju je, međutim, smanjen 2,8 odsto, na 634 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track