Narodnjaci u borbi za očuvanje apsolutne većine

Danas pokrajinski izbori u Foralbergu

Narodnjaci u borbi za očuvanje apsolutne većine

Austrija -
Eksperti prognoziraju da će od manjih partija samo Neos uspeti da pređe izborni cenzus i uđe u pokrajinsku skupštinu

BREGENC - U Forarlbergu (Vorarlberg) se danas održavaju izbori za pokrajinsku skupštinu, a glavno pitanje je da li će Narodna partija (ÖVP) uspeti da zadrži apsolutnu većinu. Ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da su male šanse da crni ponove uspeh iz 2009. godine.

Izbori u Forarlbergu izazivaju veliku pažnju domaće javnosti, ne samo jer su prvi od smene u vrhu Narodne partije, već i zato što su ovo prvi izbori nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Pravo glasa ima 267.104 osoba, od čega 253 iz dijaspore. Preliminarni rezultati se očekuju večeras, a konačni u utorak.

Birači će svoj glas moći da daju jednoj od devet partija i lista sa glavnim kandidatima na čelu: Narodna partija (ÖVP, Markus Wallner), Slobodarska partija (FPÖ, Dieter Egger), Partija zelenih (Grüne, Johannes Rauch), Socijaldemokratska partija (SPÖ, Michael Ritsch), Neos (Sabine Scheffknecht), Muška partija (Männerpartei, Hannes Hausbichler), Piratska partija (Piraten, Friedrich Gsellmann), Hrišćanska partija (Christenpartei, Erwin Dünser) i WIR – Platforma za porodice (WIR – Plattform für Familien, Christoph Alton).

Diter Eger, glavni kandidat Slobodarske partije
Diter Eger, glavni kandidat Slobodarske partije

Eksperti prognoziraju da će od manjih partija samo Neos uspeti da pređe izborni cenzus i uđe u pokrajinsku skupštinu, a ÖVP neće uspeti da zadrži apsolutnu većinu (50,79% / 20 mandata). U tom slučaju crni će morati da potraže koalicionog partnera, a najverovatniji scenario bi bio da uđu u koaliciju sa FPÖ, trenutno drugom najjačom partijom (25,12% / devet mandata), ili sa Zelenima (10,58% / četiri mandata), kojima se na ovogodišnjim izborima prognozira uspeh.

Sa iščekivanjem se očekuju rezultati Socijaldemokratske partije, koja je 2009. godine zabeležila neuspeh, gubitkom 6,9 procentnih poena u odnosu na predhodne izbore, što ih je ostavilo na svega tri poslanička mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja