BIĆE BOLJE: Iduće godine se otvara 200.000 radnih mesta!
Foto: Reuter

Austrijska vlada zasedala u Šladmingu

BIĆE BOLJE: Iduće godine se otvara 200.000 radnih mesta!

Austrija -
Iz budžetskih sredstava 2015. godine Vlada Austrije planira da izdvojiti 8,2 milijarde evra za javne investicije, poboljšanje infrastrukture

BEČ - Austrijska savezna vlada će iz budžetskih sredstava u 2015. godini izdvojiti 8,2 milijarde evra za javne investicije, poboljšanje infrastrukture i obrazovanje. To će otvoriti mogućnost otvaranja novih 200.000 radnih mesta.

Vlada je, posle jučerašnjeg zasedanja u štajerskom zimovalištu Šladmingu (Schladming), najavila konkretne mere za podsticaj privrede i debirokratizaciju. Ubrzaće se investiranje u »širokopojasnu« mrežu internetnu mrežu veoma velikog kapaciteta. Za to je vlada namenila ukupno jednu milijardu.Već sledeće godine, umesto prethodno planiranih 200 miliona evra, u širokopojasnu mrežu biti investirano do 300 miliona.

Univerziteti će takođe dobiti dodatne milione evra. Zbog situacije u Ukrajini i napetosti sa Rusijom, austrijska vlada je odlučila da dva i po miliona evra da za projekat izvozne ofanzive nazvan »Go International«. Cilj je da se preduzećimaolakša pronalaženje novih izvoznih tržišta, kako ne bi zavisili samo od ruskog.

Vlada je rešila da državu oslobodi nepotrebne birokratije i pribli je građanima. Najavljeno je pojednotavljivanje mnogih birokratskih postupaka, od podnošenja zahteva za dečije i porodične dodatke, preko automatizacije produženja radnog odnosa, do redukcije administrativnih obaveza preduzeća.

"Generalno, austrijska vlada opredelila se za forsiranje strategije razvoja »E­-države« (elektronskog komuniciranja sa državnom upravom)", naglasio je vicekancelar i ministar privrede i nauke, Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track