FRAUENBERGER: Beču trebaju nove čitačke kume!
Foto: Milan Ilić

Obeležen Evropski dan jezike

FRAUENBERGER: Beču trebaju nove čitačke kume!

Austrija -
Projekat „Čitačke kume na maternjem jeziku“ koji je grad Beč pokrenuo 2013. godine stalno se širi i traže se žene i muškarci volonteri koji bi čitali i pričali deci na njihovom maternjem jeziku

BEČ - "Jezici su ključ ljudske kulture", kaže Gabrijele Hajniš-­Hosek (Gabriele Heinisch­-Hosek, SPÖ), austrijska savezna ministarka obrazovanja povodom obeležavanja jučerašnjeg Evropskog dana jezika. Ona je dodala da je „ važno da se podstiče učenje zajedničkog jezika, kao i negovanje različitosti i iskorištavanje prednosti koje donosi višejezičnost“.

„U Beču se danas ljudi sporazumevaju na ukupno 250 jezika“, kaže Sandra Frauenberger (SPÖ), bečka ministarka za integraciju."Beč je svestan značaja i prednosti višejezičnosti zbog čega je grad prošle godine i pokrenuo projekat „Čitačke kume na maternjem jeziku“ (Muttersprachliche LesepatInnen), podsetila je Frauenbergerova.

"Kume" danas čitaju deci u dečijim vrtićima i školama, i u dečijim i omladinskim vanškolskim institucijama na 11 jezika. Projekat se stalno širi, i traže se novi zainteresovani, žene i muškarci, koji žele da se dobrovoljno angažuju na ovom projektu, i čitaju deci na njihovom maternjem jeziku.

Svi zainteresovani koji žele da budu čitalačke kume odnosno kumovi, mogu da se jave bečkoj upravi magistratskom odelenju za integraciju (MA 17).

Evropsko jezičko bogatstvo

„Evropski dan jezika“. Proglašen je na inicijativu Saveta Evrope, sa ciljevima da se istakne značaja i prednosti poznavanja jezika i podstakne učenje jezika tokom čitavog života, kako bi se očuvalo evropsko jezičko bogatstvo. U Evropi je danas živih oko 200 jezika, mnogo više nego što je evropskih država. U Savetu Evrope je 47 država, sa ukupno oko 820 miliona stanovnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track