NIŠTA OD SUBVENCIJA: Nema socijalnih stanova bez znanja nemačkog!

Pooštrene mere u Gornjoj Austriji

NIŠTA OD SUBVENCIJA: Nema socijalnih stanova bez znanja nemačkog!

Austrija -
Od početka meseca već je odbijeno četvoro kandidata iz zemalja van EU, a prema nepotvrđenim informacijama, jedan od njih je bio Srbin

VELS - Od 1. septembra pravo na dobijanje subvencionisanih stanova u gornjeaustrijskom gradu Velsu imaju isključivo kandidati koji dobro znaju nemački jezik! Od početka meseca već je odbijeno četvoro kandidata iz zemalja van EU, a prema nepotvrđenim informacijama, jedan od njih je bio Srbin.

Iako Slobodarska partija već godinama pokušava da progura izmenu zakona koji bi na nivou čitave pokrajine predviđao da samo oni koji govore nemački imaju pravo na dobijanje socijalnih, tj. subvencionisanih stanova, sada su njihovi napori urodili plodom u Velsu.

Iako je gradonačelnik Peter Koits (SPÖ) na početku odbijao uvođenje ovog uslova, gradska vlada je nakon zakonskog veštačenja prihvatila predlog slobodaraca.

Građani neke od zemalja van EU koji u Velsu žive minimu deset godina i samim tim stiču pravo na dobijanje ovih stanova, od 1. septembra moraju da dokažu poznavanje osnova nemačkog jezika. Ipak, SPÖ se protivi da zakon o stanovanju na nivou pokrajine bude dopunjen ovim uslovom, smatrajući ga nepotrebnim, budući da ovi građani moraju da dokažu prihvatljivo znanje jezika kako bi ispunili republički dogovor o integraciji.

Andreas Rabl (FPÖ), velški gradski ministar za stambena pitanja smatra da situacija nije onakva kakva bi trebalo da bude.

"Nedavno sam odbio jednog kandidata koji je na intervju došao sa prevodiocem. To pokazuje da dogovor o integraciji nije garancija poznavanja jezika i zato želimo dodatni test“, objasnio je Rabl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track