UPOZORENJE STRUČNJAKA: Radikalizacija mladih muslimana počinje u bečkim vrtićima!

Indoktrinacija

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Radikalizacija mladih muslimana počinje u bečkim vrtićima!

Austrija -
Nigde na svetu salafisti nemaju toliko dečijih vrtića kao što ih imaju u Beču. Kakvi se sadržaji tamo prenose, to mi ne znamo, kaže dr Ednan Aslan

BEČ - Austrija sve više traga za potencijalnim izvorima radikalne islamističke indoktrinacije mladih ljudi. Ona je, nesumnjivo, ojačala poslednjih godina i rezultate vidimo. Ne baš mali broj mladih državljana i državljanki Austrije, kao i drugih stalnih austrijskih stanovnika, zagovara radikalan islam. Neki od njih iz Austrije odlaze i u terorističke borbene grupe na Srednjem Istoku.

Ekspert za religiju, dr Ednan Aslan, smatra da se temelji radikalizacije mladih muslimana u postavljaju već u dečijim vrtićima. Rukovodilac Odelenja za islamsku religijsku pedagogiju centra za učiteljsko obrazovanje Univerziteta u Beču, upozorava:

"Nigde na svetu salafisti nemaju toliko dečijih vrtića kao što ih imaju u Beču. Kakvi se sadržaji tamo prenose, to mi ne znamo". U intervjuu za prvi radijski program ORF­a (Ö1), Aslan kaže da ima slučajeva gde deca stara samo tri godine moraju napamet da uče sure Kurana.

S druge strane, gradska ministarka za zdravlje i socijalna pitanja Sonja Veseli (Sonja Wehsely, SPÖ), izražava skepsu da je generalno stanje baš tako kakvim ga prikazuje Aslan. Ona kaže da lično ima pozitivna iskustva iz poseta muslimanskim obdaništima za decu. Pritom, ipak priznaje da državni kontrolni sistemi još nisu dorasli ovom izazovu, jer je u poslednjih pet godina podignut velik broj ovakvih predškolskih institucija.

"Ako saznamo da se u obdaništima prenosi radikalna islamska teologija, poslaćemo kontrolu i intervenisati“, najavljuje Sonja Veseli.

Ersan Nik Nafs, politikolog, donedavni rukovodilac jednog bečkog omladinskog centra, koji je nedavno postao jedan od dvoje bečkih ombudsmana (javnih advokata) za decu i omladinu, izjavljuje da problem islamske radikalizacije shvata veoma ozbiljno.

Nafs najavljuje da će, sa Islamskom religioznom zajednicom u Austriji i drugim islamskim udruženjima, izraditi smernice za državne ustanove koje se brinu o deci. Kada je reč o privatnim organizacijama, tu su mu pravno vezane ruke, jer država nema pravo da im nameće program rada.

Nafs dodaje da će propisi o radu biti načinjeni i za škole Kurana. Poznato mu je, kaže, da deca u regularne škole ponedeljkom dolaze umorna, jer su u nedelju bili u školi Kurana.

"Potrebna su nam pravila, koliko sati dnevno deca smeju da budu poučavana o Kuranu i kakvim didaktičkim metodama. Ni u kojem slučaju ne sme da se radi metodom drila (besmislenog ponavljanja) i uopšte ikakvom silom prema deci, to je naprosto jasno“, izjavio je Nafs za bečki Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track