FAJMAN: Predložiću novi mirovni plan Porošenku!
Foto: Tanjug

Austrijski kancelar otputovao u Ukrajinu

FAJMAN: Predložiću novi mirovni plan Porošenku!

Austrija -
Idem u Ukrajinu sa namerom da predsedniku Ukrajine predložim uravnotežen i uveren sam, ispravan mirovni plan, u koji treba uključiti i rusku stranu, izjavio je Verner Fajman jutros, pred poletanje za Kijev

BEČ - Austrijski savezni kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) otputovao je danas u Ukrajinu, na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

"Idem u Ukrajinu sa namerom da predsedniku Ukrajine predložim uravnotežen i uveren sam, ispravan mirovni plan, u koji treba uključiti i rusku stranu", izjavio je Fajman jutros, pred poletanje za Kijev.

Dodao je da Austrija, kao neutralna zemlja, ima argument da se angažuje u smirivanju ukrajinske krize. Neutralnost će biti sigurno glavna tema razgovora dva državnika. Ukrajinski vrh je naime poslednjih nedelja promenio kurs i jasno poručio da Ukrajina želi da se približiti NATO­paktu, a donošenje zakona koji bi to i podržao najavljeno je za kraj oktobra.

Promenili kurs... ukrajinski predsednik Petar Porošenko
Promenili kurs... ukrajinski predsednik Petar Porošenko

Evropsku uniju uznemiro je ovaj političkog zaokret Ukrajine jer postoji opasnost da će to rezultirati još većom napotošću između Ukrajine i Rusije. Fajman će sigurno insistirati da se Ukrajina ne priključuje ni jednom bloku i ostane u tom smislu nezavisna, međutim, sigurno je da trenutno ukrajinskim vođama ova opcija manje odgovara.

Sa Fajmanom je u Ukrajinu otputovao i predsednidk Privredne Komore Austrije, Kristof Lajtl (Christoph Leitl), koji se želi na licu mesta da se upozna sa problemima koje imaju austrijskih preduzeća koja posluju sa Ukrajinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track