FABRIČKA GREŠKA NA AVIONIMA: Austrijskim eurofajterima treba zabraniti da lete!
Foto: Geoffrey Lee / Planefocus Limited

Austrijski Zeleni upozoravaju

FABRIČKA GREŠKA NA AVIONIMA: Austrijskim eurofajterima treba zabraniti da lete!

Austrija -
Utvrđeno je da jedan deo trupa ovog aviona može da izdrži samo oko 2.000 časova leta, a ne 6.000, kako je proizvođač garantovao

BEČ - Peter Pilc (Peter Pilz), savezni poslanik austrijskih Zelenih i portparol ove partije za bezbedonosna pitanja zatražio je juče od ministra odbrane Geralda Kluga (SPÖ) da zabrani letove austrijskih vojnih aviona "eurofajter". On je to zatražio pošto je utvrđeno da jedan deo trupa ovog aviona može da izdrži samo oko 2.000 časova leta, a ne 6.000, kako je proizvođač garantovao.

Poslanik Zelenih kaže da Austrija treba da raskine ugovor o kupovini ovih aviona. Podsetimo, nemačke oružane snage su zbog ovog problema privremeno prestale da preuzimaju nove "eurofajtere". Ralf Braukzipe (Ralf, Brauksiepe, CDU), nemački državni sekretar za odbranu, kaže da bezbednost letenja postojećih aviona nije ugrožena, ali da država mora da računa kako će ukupno očekivani broj časova leta ovih aviona biti upola smanjen.

U međuvremenu će proizvođač naći rešenje za ovu grešku u proizvodnji, najavljuje Braukzipe. Ovo nije jedini tehnički problem koji imaju "eurofajteri". Teoretski, reč je o izuzetno savremenom ratnom avionu. Međutim, u nemačkom ratnom vazduhoplovstvu, u kojem je trenutno 109 ovakvih aviona, trenutno može da leti njih samo 42.

To je izazvalo brojne aktuelne političke debate. Ovaj problem opterećuje i čitavu nemački vladu, koaliciju konzervativaca (CDU-­CSU) i socijaldemokrata (SPD).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track