BESPLATNO: Otvorena škola srpskog jezika u Beču!
Foto: SPKD "Prosvjeta"

Samo za osnovce

BESPLATNO: Otvorena škola srpskog jezika u Beču!

Austrija -
Nastava će se održavati u sali hrama Svetog Save u trećem bečkom okrugu, a planira se otvaranje odeljenja i u ostalim bečkim crkavama
1 / 5 Foto: SPKD "Prosvjeta"

BEČ - U organizaciji Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Austrije juče je u Beču svečano počela sa radom „Škola srpskog jezika“, za decu uzrasta od 8 do 14 godina.

Za sada će se nastava održavati u sali hrama Svetog Save u trećem bečkom okrugu, a organizatori planiraju da otvore odeljenja i u prostorijama ostalih bečkih crkava, jer ima dovoljno zainteresovanih učenika, a i nastavnika. Sredstva za rad škole obezbedila je sama "Prosvjeta", a nastava će za sada biti besplatna.

„Ova škola će biti onakva kakvom je svi mi budemo napravili. Sutra može postati još veća i bolja, ako svi mi stanemo iza nje i podržimo je. To zavisi od nas samih i ljubavi prema našoj deci i njihovoj potrebi za obrazovanjem, čime bi postali i bolji građani države u kojoj svi živimo.“, rekao je u svom obraćanju prisutnima Srđan Mijalković, predsednik SPKD "Prosvjeta".

Svečano otvaranje škole... Protojerej-stavrofor Krstan Knežević
Svečano otvaranje škole... Protojerej-stavrofor Krstan Knežević

Svečanost je otvorio protojerej-stavrofor Krstan Knežević u ime vladike austrijsko-švajcarskog Andreja, istakavši zadovoljstvo time da veliki broj srpske dece u Beču najzad ima priliku da uči svoj jezik i više sazna o svojoj postojbini i poreklu.

Prisutne je pozdravio i Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji, istakavši potrebu da država Srbija organizaciono i suštinski još više podrži projekte kao što je ovaj. On je takođe pozvao i pripadnike srpske zajednice u Beču da na svaki mogući način pomognu da ova škola postane prvorazredna obrazovna institucija za sve građane Srbije u Austriji, ali i sve Srbe koji ovde žive i sve one koji žele da uče srpski jezik i saznaju više o srpskoj kulturi.

Ovaj važan događaj pobudio je veliko interesovanje bečke javnosti, zainteresovanih građana, a naročito roditelja i dece, koji su ovim poduhvatom najzad dobili priliku da se organizovano posvete učenju srpskog jezika, pisma, kulture, i tradicije.

Stigle i  potrebne knjige za učenje maternjeg jezika
Stigle i potrebne knjige za učenje maternjeg jezika

Svi zainteresovani više informacija mogu dobiti putem internet stranice www.prosvjeta.at ili na broj telefona 0660 452 9721.

Srpski u Beču govori skoro svaki deseti stanovnik!

U Ministarstvu prosvete u Austriji, srpski jezik nije registrovan kao takav, tako da, formalno, za ovdašnje obrazovne institucije on i ne postoji. U austrijskom školstvu neobavezno se nudi nastava na „umetnom“ jeziku, nazvanom „BKS“ (Bošnjačko-Hrvatsko-Srpski), koji je politička konstrukcija , stvorena u Austriji devedesetih godina prošlog veka. Srpski je posle nemačkog, najzastupljeniji jezik u Beču i govori ga gotovo svaki deseti građanin ovog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track