PROŠVERCOVAO SE: Austrijski džihadista se krio na izbegličkom brodu!
Foto: AP

Hteo da se vrati u Beč

PROŠVERCOVAO SE: Austrijski džihadista se krio na izbegličkom brodu!

Austrija -
Borac IS bio je u pratnji zemljaka za kojim je Interpol raspisao poternicu i koji je pre pristupanja IS navodno učestvovao u više terorističkih napada u Rusiji

BEČ - Nakon što su se pojavile informacije da "Islamska država" (IS) namerava da svoje borce, prikrivene kao izbeglice, šalje u zapadnu Evropu gde bi izvršili terorističke napade, bečki dnevnik "Kronen cajtung" ukazuje da postoji već jedan slučaj.

Prema pisanju tog lista jedan borac IS, Čečen koji živi u Austriji, pokušao je sredinom septembra da, uz pomoć izbegličkog broda, dospe na tlo Grčke, a potom dalje do Austrije.

On se, kako tvrdi list, mesecima borio u redovima IS u Siriji i bio je zbog toga na listi brojnih obaveštajnih službi.

Čečen je pokušao zajedno sa desetinom izbeglica iz Sirije da "legalno" dospe na tlo EU, prikriven kao lice koje traži pomoć.

"Kronen cajtung", pozivajući se na obaveštajne krugove, prenosi da je on nameravao potom kopnenim putem da se vrati u Austriju.

Borac IS bio je u pratnji zemljaka za kojim je Interpol raspisao poternicu i koji je pre pristupanja IS navodno učestvovao u više terorističkih napada u Rusiji.

Za sada je nejasno koje su namere, odnosno naloge imali ovi džihadisti, i njihovo saslušanje je u toku.

Jasno je, kako podvlači list, da oni pripadaju grupi od devet povratnika za koje se smatra da su spremni na sve, i na koje se već nedeljama upozorava.

Inače, bečko tužilaštvo produžilo je istražni pritvor za šest osoba osumnjičenih da su nameravali da iz Austrije otputuju na ratiše u Sirju. Tužilaštvo vodi istragu protiv tih osoba, koje su uhapšene pre napuštanja zemlje, zbog kriminalnog udruživanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track