MALI: Beograd ima duha, učimo od najboljih da bude i dobro mesto za život!
Foto: Milna Ilić

Delegacija Beograda u Beču

MALI: Beograd ima duha, učimo od najboljih da bude i dobro mesto za život!

Austrija -
Za razliku od Beča, koji ima 220.000 opštinskih stanova, Beograd ima samo 500. Beč tako motiviše ljude da ostaju u gradu, da ne idu u druge gradove i pokrajine. Tako grad vodi i efikasnu socijalnu politiku, kaže Mali

BEČ - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić i sekretar za energetiku Marko Stojanović učestvuju danas na Konvenciji Jugoistočne Evrope o daljinskom grejanju i proizvodnji energije koja se održava u Beču.

Gradonačelnik Siniša Mali susreo se i sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom (Michael Häupl, SPÖ).

"Imao sam priliku da danas upoznam gospodina Hojpla, koji je već 20 godina gradonačelnik Beča i koji je u tih 20 godina uveliko izmenio način na koji Beč izgleda i način na koji grad živi. Predstavio sam mu strategiju razvoja grada Beograda i moj plan za Beograd, a takođe sam došao da od njega naučim šta je sve uradio da Beč dovede na mesto na kojem jeste. Poznato je da je Beč poslednjih godina broj jedan ili dva u Evropi po kvalitetu života i po svemu što nudi svojim građanima“, rekao je Mali.

Gradonačelnik Beograda naglašava da su njegova nedavna poseta Atini i sadašnja Beču jedan od načina da se pojača međunarodna prepoznatljivost i prisutnost grada Beograda, sa ciljem da ojača saradnja u regionu.

"Glavni gradovi su lokomotiva razvoja zemalja i ako uspemo da poboljšamo veze Beograda sa ostalim glavnim gradovima u regionu, tako ćemo, nadam se, poboljšati i veze naših zemalja sa zemljama regiona“, kaže Mali.

Tri su projekta izuzetno značajna u ovom trenutku za grad Beograd, područja na kojima je Beč dosad mnogo šta uradio dodao je beogradski gradonačelnik:

"To su javni prevoz, upravljanje otpadom i stanogradnja.

Za razliku od Beča, koji ima 220.000 opštinskih stanova, Beograd ima samo 500. Na taj način Beč motiviše ljude da ostaju u gradu, da ne idu u druge gradove i pokrajine. Tako grad vodi i efikasnu socijalnu politiku, kaže Mali.

Osim stanogradnje, u kojoj je Beč primer od kojeg može da se uči, to važi i za gradski prevoz, dodaje gradonačelnik Beograda.

"Bečki gradski prevoz je u potpunosti konsolidovan, rekao bih da savršeno funkcioniše. Razgovarali smo o funkcionisanju javnog prevoza u Beču, kao i o metrou i drugim planovima koje Beograd ima u javnom prevozu.“

Treće područje velikog interesa za Beograd su bečka iskustva u upravljanju otpadom.

"Kao što znate, sledeće godine krećemo u tender za javno­-privatno partnerstvo u upravljanju otpadom. U tome je Beč prvi u Evropi", rekao je gradonačelnik Beograda.

On je danas proisutvovao prezentaciji bečkih elektrana, čiji je prihod dve milijarde evra godišnje, a dobit 50 miliona.

"Mi o tim ciframa možemo samo da sanjamo. Beč ima skoro isti broj stanovnika kao i Beograd, ali je nekoliko puta razvijeniji. Zato smo upravo i ovde, da od najboljih čujemo i naučimo šta i kako rade“, rekao je Mali.

U delegaciji Beograda je i više direktora javnih preduzeća koji će se u razgovorima sa svojim bečkim kolegama upoznati sa načinom rada javnih preduzeća u Beču, posebno o svemu tome šta ova preduzeća u Beču izdvaja od ostalih gradova, dodao je Mali, te podsetio da bilateralne saradnje između glavnih gradova Srbije i Austrije nije bilo od 2002- 2003. godine.

"Želimo zato da poboljšamo saradnju između preduzeća i ustanova u gradu, kao i čitavih zemalja“, naglasio je Mali.

Kurir je pitao beogradskog gradonačelnika na šta je ponosan kao prvi čovek srpske prestonice i šta njegove strane kolege, uključujući i prvog čoveka Beča, Hojpla, mogu da nauče od Beograda.

"Ponešto oni mogu da nauče i od nas. Imao sam priliku da gradonačelnicima Atine i Beča predstavim projekat `Beograd na vodi ́. To je izuzetno veliki projekat od četiri milijarde evra, koji treba da podstakne građevinarstvo i čitavu privredu u Srbiji. To je projekat koji će u potpunosti promeniti perspektivu grada Beograda. Niko nema takav projekat, koji će pokrenuti i sve ostale projekte u gradu“, rekao je Siniša Mali.

On je dodao da postoji još nešto što drugi gradovi nemaju, a čime se Beograđani ponose.

"To je ušće dveju velikih reka. I možda još nešto, zapravo najbitnije, to je duh ljudi koji žive u Beogradu. To ne možete da napravite, to ne možete da stvorite. Taj duh je ono što imamo, a drugi nemaju. Nama u Beogradu je samo važno da napravimo infrastrukturne projekte koje oni već imaju, kao i da pojačamo i kulturnu i obrazovnu saradnju. Beograd treba, kao i druga mesta u Evropi, da bude dobro mesto za život, a da se ipak razlikuje, i to upravo tim duhom, kakav drugi gradovi nemaju“, kazao je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track